fbpx

Rekord madárinfluenza Angliában, rettegnek az írek

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 25.

Minden idők legnagyobb madárinfluenza-kitörését tapasztalták Egyesült Királyságban. Már az észak-írek is fokozott készültségben vannak.

Tavaszig nem is várható javulás

Az angolok minden évben szembesülnek a szezonális kockázattal, hogy a madárinfluenza behatol a vándorló vadon élő madarakhoz, de idén a valaha volt legnagyobb járványt tapasztalják az Egyesült Királyságban. Az ország főállatorvosa szerint nagyon aggasztó a helyzet, a fertőzött helyiségek száma nagyobb, mint valaha. Ennek oka a vándorló vadon élő madárpopuláció magas fertőzési szintje. E populációk ráadásul tavaszig jelen lesznek, így a fertőzés veszélye továbbra is fennáll.

madárinfluenza

A Brexit is súlyosbítja a helyzetet

A BBC Farming Today ijesztő jelentése szerint bár az állattartókat természetesen súlyosan érinti a madarak elvesztése, az élelmiszerlánc szempontjából még nem vészesek a számok. A Brit Baromfi Tanács szerint körülbelül félmillió állatról van szó. De azért a Brexit miatt a korlátozás alá vont zónákban minden termelőt ideiglenesen eltiltottak az EU-ba irányuló exporttól. A Brexit egyébként e szempontból is árt az angoloknak: mióta az EU szempontjából harmadik országnak számítanak, nagyobb kihívást jelent a külkereskedelem is. (A magyarországi helyzetről többek közt itt, az ugyancsak komoly lengyelországi krízisről itt írtunk.)

Észak-Írország baromfitenyésztői fokozott készültségben

Az észak-írországi kereskedelmi baromfifarmok jelenleg fokozottan készenlétben vannak a madárinfluenza miatt, de már így is számos vírusgyanús esetet észleltek: a magas patogenitású H5N1 madárinfluenza jelenlétét mutatták ki vadon élő madarakban. A fogságban tartott madarakra és baromfiállományokra már tartási rendelet van érvényben. Két közelmúltbeli járványkitörés után az észak-írországi Mezőgazdasági Minisztérium a ideiglenes ellenőrzési zónákat állított fel. A közelmúltban egy kereskedelmi farmon 27 ezer kacsát, köztük tenyészállományt, másutt 27 ezer pulykát vágtak le, de egyre-másra jönnek a jelentések újabb kitörésekről. A károk persze nemcsak az állatok számában, hanem értékében is mérhetők. Egyes farmokon akár 1 millió fontos is lehet a veszteség, különösen ott, ahol nagy értékű tenyészállatokat kellett levágni.

Nagy a félelem az országban, hogy ezek az esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a vírust hordozó vadon élő madarak vonulása a téli időszakban felerősödik.