Magyar borókából magyar gin

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 20.

Újpesten, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. mintegy 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására szakosodott. A látogatóközpontként is üzemelő szeszfőzde nemcsak a magyar privát és vendéglátó szakmai közönség megbecsülését szeretné kivívni, hanem újfajta hungarikumként célozza meg a külföldi piacokat is, olvasható az MTI hírében.

gin

Első állomásként a termék és az alkotói csapat az idei Vienna Gin Festivalon mutatkozik be önálló standdal. A világpiacon az Egyesült Királyság gin piaca a legjelentősebb, az Európai Unió gin forgalmából 72 százalékot hasít ki. Utána következik Spanyolország 11 százalékos és Hollandia 4 százalékos részesedéssel. Az ital piaci reneszánszát jól jellemzi, hogy 10 év alatt a brit forgalom megtízszereződött, és mára elérte a fél milliárd fontot: ennek mintegy felét a kis manufaktúrák adják. Ennek ellenére a világ legnagyobb mennyiségben (évi 200 millió liter forgalommal) értékesített gin márkáját a Fülöp-szigeteken állítják elő.

A főzde fő terméke az Opera Gin Budapest, amelynek elkészítéséhez a gin alapjaként szolgáló borókabogyó a Kiskunsági Nemzeti Parkban termett. Készítője, Dámosy Bálint diplomás főzőmester és társai saját receptúrájuk kialakításánál a klasszikus gin fűszerekre is támaszkodtak, mint az angelika gyökér, koriander mag, írisz gyökér, édesgyökér és a grapefruit héja. Felhasználtak olyan különlegességeket is, mint a citronella vagy az ánizsmag.

A manufaktúra idén 5000 palack értékesítését tervezi, és azzal számolnak, hogy a beruházás két éven belül megtérül.