fbpx

Magyar gazdák helyzetével ismerkedett Budai Gyula Kárpátalján

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 30.

Magyar mezőgazdasági vállalkozók helyzetével ismerkedett és gazdafórumon vett részt Kárpátalján Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán.

Az államtitkár Ungváron Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével folytatott megbeszélést, majd a közeli Nagydobronyban mezőgazdasági vállalkozásokat keresett fel.
A magyar ajkú nagyközségben egy fejlett technológiákat alkalmazó családi kertészetet és egy mangalica- és haltenyésztő vállalkozást tekintett meg.
Magyar gazdák helyzetével ismerkedett Budai Gyula Kárpátalján
Beregszászon részt vett az őt Kárpátaljára meghívó Pro Agricultura Carpatica Alapítvány által szervezett gazdafórumon.
A látogatása során szerzett tapasztalatait összegezve kijelentette: örömmel tapasztalta, hogy Kárpátalján is látszanak a magyar kormány két-három éve elkezdett munkájának eredményei.
Ebben nagyon fontos szerepet játszik a magyarországi és Kárpát-medencei gazdákkal folytatott együttműködés, az anyaország támogatása, tapasztalatszerző szakmai látogatások szervezése a kárpátaljai gazdák számára – tette hozzá.
Budai Gyula a tanácskozáson elmondta, hogy a magyar kormányban megvan a szándék arra, hogy hathatósan támogassa a kárpátaljai magyar gazdákat.
Különös tekintettel arra, hogy a kárpátaljai magyar lakosság mintegy nyolcvan százaléka falun él.
„Dolgozunk azon is, hogy az Európai Unió tagjaként miként tudnánk EU-s forrásokat bevonni a kárpátaljai magyar agrárgazdaságok fejlesztési támogatására” – fogalmazott az államtitkár.
A nagy érdeklődést kiváltó fórumon megjelent kárpátaljai gazdákat elsősorban a magyarországi szaktanácsadás, magyar bankok bevonásával megvalósuló hitelezés igénybevétele, anyaországi vetőmagok, valamint tenyészállatok kárpátaljai forgalmazásának a lehetősége érdekelte.
A agrártárca államtitkára válaszában megígérte, hogy a kárpátaljai gazdák javaslatait és kéréseit fel fogja vetni az ukrán-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság októberi budapesti ülésén.
MTI 2013. szeptember 25.