Magyar mintafarm-hálózat Afrikában

Magyar mintafarmokat hoznak létre Afrikában, ahol a magyar fajták és technológiák bemutatása mellett lehetőség nyílik a azok tesztelésére is az eltérő éghajlati körülmények között.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.-ben tartott sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter arról számolt be, hogy Afrika számos országában a dinamikusan növekvő népesség és a klímaváltozás következményeivel a mezőgazdaság nehezen képes lépést tartani.

A magyar agrár-, környezetügyi innovációs, tudományos és kutatási potenciál Afrikában is elismert és keresett. Magyarország képes arra, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi folyamatokba, és afrikai országokkal mezőgazdaságuk és élelmiszeriparuk fejlesztése érdekében együttműködéseket alakítson ki. Az agrártárca a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) együttműködve bizonyítani kívánja, hogy megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető Afrika szub-szaharai térségében az előállított élelmiszer mennyisége.

A klímaváltozás következtében Afrika is szembesül azokkal a problémákkal, melyekre a Kárpát-medencében is keressük a választ: a haszonnövények és -állatok hő- és szárazságtűrő fajtaváltozatainak nemesítése, a talaj fenntartható tápanyag-utánpótlásának biztosítása vagy az öntözés kérdésének hosszú távú megoldása, olvasható az MTI hírében. Ezért mintafarmokat hoznak létre, melyek a magyar fajták, technológiák mellett lehetőséget teremtenek azok tesztelésére is az eltérő klimatikus viszonyok között.

A farmok alapterményeit és a szakmai hátteret a NAIK biztosítja. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója rámutatott, hogy a magyar fajták a megváltozott körülmények között is versenyképesek tudnak lenni. Nigériában már két szegedi kukoricafajtát sikerült elismertetni. Ez komoly piaci lehetőség, hiszen az országban a kukorica termőterülete a tizenhétszerese a magyarországinak.

A kalászosokkal Kelet-Afrikában folynak biztató kísérletek, az erdészet, kertészet, méhészet, halászat területén pedig Észak-Afrikában értek el konkrét eredményeket. A tervek szerint 8 afrikai országban alakítanak ki mintafarm-hálózatot, ennek első lépéseként Ghánában már 6 farm működik, Kenyában pedig most dolgoznak újabbak létrehozásán.

éghajlat klímaváltozás szárazságtűrés tápanyag-utánpótlás