fbpx

Napjainkban is el tudja látni őrző- védő feladatát a kuvasz

Írta: Barna Ferenc - 2021 január 18.

„Jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon” – mondta V. Németh Zsolt miniszteri biztos a Nemzeti Kincsünk a kuvasz címmel megjelent könyv kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A könyv kiadását a Hungarikum Bizottság támogatta. Ebből az alkalomból beszélt V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról.

 

kuvasz kölyök

Kuvasz kölyök, az ember társa lehet (Fotó: Kincsünk, a kuvasz)

 

A minisztérium támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését:

  • több tízmillió forintos forrást biztosítanak DNS-alapú vizsgálatokra;
  • népszerűsítő programokat finanszíroznak;
  • január 1-től a törzskönyvezés költségeit is megtéríti az agrártárca;
  • a Hungarikum Bizottságon keresztül lehetőség van e témában könyvkiadásra.

 

Nemzeti kincs és hungarikum

Az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a Hungarikum Bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát hungarikummá minősítette.

Az illetékes tárca támogatja a hasonló kedvezményeket más kutyafajtáknál is. Hamarosan kiírják az idei hungarikum-pályázatot, amelynek egyik célterülete éppen a népszerűsítő kiadványok.

 

kuvasz kölyök

Csillagvirág négy hetes korában: ha nagy leszek őrző-védő leszek  (Fotó: Kulcsos Lujza Kennel / Árva Csilla)

 

A kuvasz ősi, magyar pásztorkutya

A honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe, akik elsősorban a nyájak őrzésére használták. Testfelépítése és jelleme alapján akár ragadozó nagyvadak és rablók ellen is sikeresen alkalmazható volt őrzés-védelmi feladatokra. A XX. század elejéig – fejlett vadászösztönét kihasználva – előszeretettel alkalmazták vadászatra is. A nagytestű ragadozók eltűnésével ezen a területen háttérbe szorult, illetve a pásztorkodás megszűntével eredeti alkalmazása is csökkent. Bekerült a lakott területekre, napjainkban házőrzésre, illetve hobbi kutyának tartják. Esetenként őrzés- védelmi feladatokra is alkalmazzák.

Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke ismertette, hogy tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek, szemben az elmúlt húsz évvel, amikor évente körülbelül 200 körüli egyed született.

 

kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

 

A mezőgazdaságban továbbra is van helye az ősi, magyar pásztorkutyáknak

Korábban adtunk hírt a Kuvasz- Őr programról, melynek keretében a gazdálkodók megismerik a pásztorkutyákban rejlő lehetőségeket, és megtanulják alkalmazásukat. A telepek védelmi rendszerét így egészíthetik ki.

„A villanypásztor és az emberi jelenlét mellett az őrkutyák jelentik a hatékony megoldást. A hagyományos magyar őrző kutyafajta, a kuvasz kiváló partnere a gazdáknak abban, hogy távol tartsák a nagyragadozókat a legelő haszonállatoktól, és kulcsfontosságú szereplője az együttélésnek” – nyilatkozott Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr Program vezetője.

Forrás: MTI