Magyar siker a Fiatal Gazdák második Európai Kongresszusán

Másodszor került megrendezésre a Fiatal Gazdák Európai kongresszusa Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a fiatalok szerepének fontosságára a mezőgazdaságban, élelmiszer előállításban, élelmezésben. “Nagy örömmel támogattuk a kongresszust, és vettünk részt az eseményen” – mondta Matthew Foster, a Case IH & Steyr európai vezérigazgatója nyitó beszédében. “Vitathatatlan tény, hogy a gazdálkodóknak három fő, de teljesen különböző kihívással kell szembenézniük a mindennapokban. Növelniük kell a termelést, csökkentve a befektetett energiát, időt és input anyagot, valamint odafigyelve a környezet- és talajkímélő művelésre is. Mi pedig feladatunknak és kötelességünknek, hogy támogassuk őket ezen nehézségek legyőzésében”, tette hozzá Matthew Foster.

“A fiatal gazdák szerepe a fenntartható mezőgazdasági fejlődésben kulcs fontosságú”, hangsúlyozta Foster. “Iparágunknak fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő technológiákkal támogatni tudja a fiatal nemzedéket a jövőbeni feladatok ellátásban is. Itt domborodik ki igazán a mi szerepünk. A költséghatékony technológiákkal és a precíziós gazdálkodással az iparág már képes olyan megoldásokat kínálni, melyek nem csupán a jelen problémáira nyújtanak műszaki megoldást, de a fenntartható növekedés bástyái is egyben. Ezek mellett azonban azt is feladatunknak tekintjük, hogy felhívjuk a politikusok és a társadalom figyelmét a mezőgazdaság jelenlegi helyzetére, és megszüntessük azokat az okokat, melyek a fejlődés és innováció útját állhatják. Legegyszerűbb ezt úgy tennünk, hogy megmutatjuk a kiugró teljesítményeket és a pozitív példákat. Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk a Fiatal Gazdák Kongresszusát 2014-ben, nyilvánosság elé tárjuk és jutalmazzuk a legjobb, leginnovatívabb és fenntartható fejlődés irányába mutató projekteket”, mondta Mr. Foster.

A beérkezett pályázatokat egy neves szakemberekből álló zsűri bírálta el, melynek tagja volt Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, és egy-egy képviselő az Európai Bizottságból, az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottságból, a Fiatal Gazdák Európai Bizottságából, valamint az európai unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezetéből.

1_Matthew Foster, Case IH & Steyr VP EMEA, Dániel Bakó, Winner Young Farmers Prize_EPP Group

A nyertes pályázat Bakó Dánielé lett, aki a fenntartható fejlődés magában rejtő projektjéért 7500eurós díjat kapott. A Bakó család 1970-es évek óta foglalkozik paprikatermesztéssel, melyet először fóliasátrakban, majd üvegházakban végeztek.

A kezdetekben gázfűtést alkalmaztak a termőházak melegen tartására, később ezt alacsony hőmérsékletű termálvíz hőforrású fűtéssel egészítettek ki, mely a környék természeti erőforrásából adódott. Magas energiahatékonyságú és környezetbarát gazdaságáról beszélve Bakó Dániel elmondta: „Hatalmas elismerést jelent számomra a díj, ezzel együtt úgy gondolom, hogy nem csupán nekem szól. Szól minden olyan magyar gazdálkodónak, aki hasonló technológiát alkalmaz a gazdaságában. Bízom benne, hogy a díj ösztönzőként hat minden fiatal gazda számára, hogy merjenek nyitni az új technológiák felé, és így tegyék a magyar mezőgazdaságot fejletté.”

2_Matthew Foster, Case IH & Steyr VP EMEA, Dániel Bakó, Winner Young Farmers Prize_EPP Group

“A Fiatal Gazdák Európai Kongresszusának támogatásával szeretnénk mindenki számára egyértelművé tenni, hogy teljes vállszélességgel állunk a fiatal gazda társadalom, és az általuk elérni kívánt célok mellett”, mondta Matthew Foster. “Voltak figyelemreméltó pályázati munkák, projektek, melyek azt bizonyítják, hogy a fiatalok akarnak tenni és képesek is tenni a mezőgazdaság jövőjéért, és ismerik is az erre alkalmas eszközöket. Remélem, hogy a kongresszus üzenete nem csupán a gazdálkodókhoz jut majd el, hanem széles körben nyert támogatottságot a fiatal gazdálkodók ügye”- tette hozzá Foster.

A kongresszus azzal a szándékkal került megrendezésre, hogy növelje a fiatal gazdálkodók munkájának elismertségét, valamint felhívja a mezőgazdasági szektor, a kormányok figyelmét az ő munkájukhoz szükséges előfeltételekre. A kongresszus házigazdája négy jeles Európai Parlamenti képviselő volt. Elisabeth Köstinger Ausztriából, Mariya Gabriel Bulgáriából, Nuno Melo Portugáliából, és Maria Auxiliadora Correa Zamora Spanyolországból. A Case IH és Steyr a rendezvény szponzoraként szerepelt.

2014. február 13., St. Valentin


Kapcsolódó hírek

  Traktorok egyedi igényekhez igazítva

  A Gépközvetítő Kft. küldetése, hogy a magyar mezőgazdasági termelők az európai uniós tagságunk előnyeit kihasználva, az igényeiknek a leginkább megfelelő John Deere traktorokat és egyéb eszközöket jelentős árelőnnyel vásárolhassák meg, ráadásul akár áfa-mentesen.

  Bogballe – Okosabb, gyorsabb, erősebb

  Ez a Bogballe új M sorozatának a jelszava!

  A gabonaátvétel folyamatának felgyorsítása

  Amikor beérik a termény és végre feldübörögnek a motorok, teljes gőzzel indul az aratás, pörögnek a traktorok, a teherautók, és a felvásárlók várják…

  Idén is folytatódik a Vesd bele magad! program

  Az idén csaknem 204 általános iskola több mint 13 ezer kisdiákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által negyedik éve szervezett, “Vesd bele magad!” programnak köszönhetően.

  Ültetvényápolás gépei az Odisys kínálatában

  Az Odisys Bt. a Goldoni ültetvénytraktorok forgalmazójaként nagy gondot fordít arra, hogy az ültetvények karbantartásához is jó minőségű, kedvező árú gépeket biztosítson partnereinek.