fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Bogár József

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 20.

Precíziós gazdálkodás kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje Bogár József

 

Bogár József

 

Láttuk a mérhető eredményt! Apósa, sógora révén fogott a gazdálkodásba a 90-es évek elején Bogár József, akinek az irányítása alatt Kajászó és Velence határában, 400 hektáron működik két családi gazdasága és vállalkozása, ahol a hagyományos szántóföldi növények, őszi káposztarepce, őszi búza, napraforgó és kukorica mellett szóját is termesztenek.

A legnagyobb kihívás itt is az időjárással küzdeni, a mulcs otthagyásával is ezt próbálják megoldani Kajászón, de a meglévő géppark folyamatos cseréje, a precíziós technológia bevezetése is ennek érdekében történik. Saját bevallása szerint már nagyobb a gépparkja, mint ami jelenleg feltétlenül szükséges volna, viszont a szélsőséges időjáráshoz úgy lehet a legjobban alkalmazkodni, ha minél precízebben tudnak dolgozni. Így már érthető a mérleges műtrágyaszóró, a hidas traktor megléte, de az elmúlt évek csapadékszegény őszein a sikeres repcevetés is a sávos technológia létjogosultságát igazolta.

 

Bogár József
Bogár József

 

A hozamtérképezés a kezdetektől, a differenciált vetés és műtrágya-kijuttatás fokozatosan vált a gazdálkodás részévé, s mára a talaj-előkészítés és a betakarítás is korszerű, precíziós gépekkel történik, a gépek működését pedig RTK-antennarendszer segíti. Bogár József birtokain saját tapasztalat, hogy a nem precíz eszközökkel művelt szomszéd táblákhoz mérten milyen látványos, mérhető az eredményük.