fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Aranykalász Gazdák Kft.

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 20.

Precíziós gazdálkodás kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje az Aranykalász Gazdák Kft.

 

Aranykalász Gazdák Kft.

 

Mindig a Jóistenre bízzuk a termelésünket. Tégláson, a Degenfeld-kastély szomszédságában található az Aranykalász Gazdák Kft. telephelye: a kastély egykori, ma már felújított gazdasági épülete ad helyet a vállalkozás központjának. Így jó szerencsével még akár Kazinczy Ferenc vagy Csokonai Vitéz Mihály is megfordulhatott abban az épületben, ahol később termelőszövetkezet alakult, ma pedig Szabó Sándor és fiai hoznak növénytermesztéssel, sertéstartással és integrációval kapcsolatos döntéseket.

A tulajdonos 40 éve foglalkozik sertéshizlalással és az ehhez szükséges takarmányok előállításával, majd megalapította saját vállalkozását, és önállóan belekezdett a lucerna, kukorica, napraforgó, repce és őszi búza termesztésébe, amit ma már három fiával közösen végeznek. A talajvédelem a kezdetektől fontos szempont a téglási gazda életében: a talajtaposás elkerülése érdekében vásárolt hevederes járószerkezetű traktort, és 17 éve mulcstechnológiát alkalmaz. A generációváltással és a kor követelményeivel párhuzamosan a precíziós gazdálkodás is elkezdődött; a talajművelés már műholdvezérelt, és a hozamtérképezés és differenciált vetés bevezetése is tervben van.

 

Szabó Sándor
Szabó Sándor

 

Az öthektáros telephely istállóval, magtárral, silókkal és szárítóval beépített – a térség legnagyobb integrátoraként itt összpontosul a termelőkkel zajló közös munka, a tárolás és akár az értékesítés is.