fbpx

Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödött

Írta: - 2014 március 25.

Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödöttBudapest, 2014. március 24., hétfő (MTI) – Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödött az elmúlt időszakban – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten a víz világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

A vidékfejlesztési tárca vezetője a Belügyminisztériumban (BM) abból az alkalomból beszélt, hogy a vízügy területén dolgozók munkáját ismerte el a vidékfejlesztési és a belügyi tárca vezetése.

Fazekas Sándor többek között szólt arról, hogy a múlt évben Budapesten tartották meg a víz-világtalálkozót és a rendezvényen elfogadták a budapesti nyilatkozatot „Fenntarthatóság a világban – vízbiztonság a világban” címmel. Ebben a dokumentumban a több mint 100 ENSZ-tagállamból érkező részt vevő megerősítette, hogy a 2015 után fenntartható fejlesztési feladatok között szükség van egy olyan önálló célra, amely csakis a vízkérdéssel foglalkozik.

A vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a budapesti nyilatkozat kijelöli a vízügyi fejlesztések irányát a következő évtizedekre, ami mérföldkő a víz és a szanitáció területén.

Fazekas Sándor kitért rá: az ENSZ-ben Magyarország lett a fenntartható fejlődési célok kidolgozásával megbízott munkacsoport társelnöke. Ezt jelenős sikerként és a szakterületen eddig végzett munka elismeréseként értékelte a tárcavezető. Jelezte ugyanakkor, hogy a vízminőség védelme, a vizes élőhelyek fenntartása, a víz értékének megbecsülése, valamint az árvízvédelem sem lehetséges nemzetközi együttműködés nélkül.

Az árvízvédelem fontosságát külön is kiemelte, amikor emlékeztetett a tavalyi Dunán levonuló zöldárra. Továbbá arra az emberfeletti erőfeszítésre, amivel ezt az áradást a magyar társadalom sikeresen kordában tudta tartani. Utalt ugyanakkor arra is, hogy az áradások mellett az országban számolni kell a vízhiánnyal és az aszállyal is, ez szintén nagy kihívást jelent mind a vízgazdálkodással, mind a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereknek.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára pedig egyebek közt arról beszélt, hogy a víz világnapján nemcsak a szakemberek, hanem az egész társadalom figyelme a vízre, a vízügyekre irányul. Ez a célkitűzés vezérelte az ENSZ-et, amikor 1992-ben a víz világnapjává nyilvánította március 22-ét.

Az idei víz világnapjának mottója: a víz és energia. A víz és az energia kapcsolata azért fontos – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, mert az energiatermelés szinte minden területéhez sok vízre van szükség. Emellett pedig a víz kitermeléséhez, tisztításához, hasznosításához szintén jelentős energiamennyiség szükséges. Takarékoskodva a vízzel óvható az energiakészlet, és fordítva, az energiával való takarékoskodás a vízkészletek kíméletét is jelenti, ez pedig nagyon fontos, mert a vízkészletek korlátozottak – hívta fel a figyelmet Hoffmann Imre.

Az ünnepségen 34-en vehettek át kitüntetéseket munkájuk elismeréseként Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, és Felkai Lászlótól, a BM közigazgatási államtitkárától.

MTI 2014. március 24.