fbpx

Magyarországon folyamatosan nő a méhcsaládok és a méhészek száma

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 15.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) – Magyarországon folyamatosan nő a méhcsaládok és a méhészek száma: az országban több mint 20 ezren foglalkoznak méhészettel, a méhcsaládok száma pedig meghaladta az egymilliót – közölte Gere Antal Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági főosztályának állattenyésztési szakreferense kedden Budapesten egy szakmai fórumon.

Az eszmecserét a méhegészségügy témájáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a milánói Katolikus Egyetem független európai kutatóintézete (OPERA) szervezte egy több országot érintő roadshow keretében.

A magyar szakember arról is beszámolt, hogy a magyar méhállomány utóbbi években tapasztalható növekedése miatt várhatóan – a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében – mintegy 30 százalékkal emelhető az ágazat támogatottsági szintje.

 

Magyarországon folyamatosan nő a méhcsaládok és a méhészek száma

 

 

Az MTI korábbi információi szerint a magyar méhészet évente mintegy 4 millió euró – több mint egymilliárd forint – támogatáshoz jut.

Ezt az összeget fele-fele arányban fedezi az unió és a magyar nemzeti forrás.

Most az EU a méhészet támogatásakor figyelembe veszi a méhcsaládok számát, ami Magyarországon az utóbbi években összességében mintegy 30 százalékkal nőtt.

Gere Antal Gábor azt is ismertette: Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség nagy mértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az azzal összefüggő időjárástól.

 

A méztermés tekintélyes részét, évente 12-15 ezer tonnát exportálják.

Békési László, a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet (KÁTKI) tudományos főmunkatársa elmondta: az általa képviselt kutatóintézet 100 éve foglalkozik méhészeti problémákkal, beleértve a méhegészségügyet is.

Utóbbi kérdéskör manapság nagy érdeklődésre tart számot, a méhpusztulások okozta világpánik miatt.

De szerinte a gondok ezen a területen mégsem olyan nagyok, mint első látásra tűnnek.

A méhcsaládok száma 2006-tól csökkent Észak-Amerikában.

Ennek azonban az oka az egészségügyi problémákon kívül az is lehet, hogy gazdaságilag már nem éri meg méhészettel foglalkozni, mert nagyüzemi ágazatként nem termel elegendő profitot.

De megjegyezte ugyanakkor, a méheket időről-időre sújtja a táplálékhiány, a klímaváltozás, a kémiai stressz, a toxikus anyagok, valamint a méheket támadó különböző kórokozók, például élősködők, atkák, vírusok.

A méhek toleranciája pedig csökkent az utóbbi időben.

 

 

MTI 2013. május 14.