fbpx

Már áprilistól aktív a jégkárvédelem

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 11.

A korábbi évek tapasztalatai alapján már április közepén elindul az üzemeltetésében lévő jégkármérséklő rendszert az agrárkamara.

 jégkárvédelem

Különösen a tavalyi tapasztalatok és a korábbi indulás alapján idén előbb megkezdik a talajgenerátorok kihordását. Ahhoz, hogy április 15-én elindulhasson a riasztási időszak, már február 18-án az automata és a manuális generátorok kitelepítését el kell indítani – közölte a NAK honlapján. A rendszerüzemeltetők idén fejlesztik az informatikai rendszert is, amitől azt várják, hogy a korábbiaknál is pontosabb riasztás érhető el, és megtörténnek a kezelők által kért fejlesztések a telefonos applikációra.

jégkárvédelem

A jégkármérséklő rendszer 2018. május 1-jén összesen 986 talajgenerátorral kezdte meg a védekezést, amelyek közül 222 automatikus működtetésű. A rendszer már az első évében bebizonyította létjogosultságát, miután tavaly az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői.

Mindezzel párhuzamosan zajlik a rendelkezésre álló üres generátorpontokhoz kezelők toborzása. Az új munkatársakat a négy régió manuális üzemeltetésű generátorpontjaira keresi a szervezeti egység. A NAK a generátorkezelők jelentkezését a [email protected] e-mail-címen várja.