fbpx

Már ősszel is legyőzhetjük a gyomokat!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 26.

Új herbicid a kalászosok őszi gyomirtására

Az elmúlt évek folyamán az ország nagy részén előretörtek a T1-T2-es életformájú gyomnövények, mint például a nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr.

Ezek ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Ha a terület mélyfekvésű, kora tavasszal sokszor nem tudunk a nedves talajállapot miatt permetezni, csúszik a kijuttatási idő, ami meghiúsítja a sikerességet. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni gyomirtás, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit (ami később csírázik, mint az előbbi gyom) vagy olaszperje marad a következő kalászoskultúrában. Ezekből az egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20% termésveszteséget okoz, többet, mint a kétszikű gyomnövények. Ezek az egyszikű gyomok az enyhülő téli időjárás és a nem kellően hatékony herbicidhasználat vagy -hatás miatt törtek előre. Ha megcsúszunk a kezeléssel, a gyomok fejlettebb állapotában sokszor már nem úgy működnek ellenük a szerek, mint elvárnánk. Az FMC-Agro 2020 őszén egy új kalászos gyomirtó szert hoz forgalomba. A Battle® Delta őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok elleni készítmény, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Előbbi hatóanyag főleg az egyszikűek, míg a második a kétszikűek ellen hat. A Battle® Delta gyomirtót ősszel preemergensen vagy korai posztemergensen, a kultúrnövény 1-5 leveles állapota között juttassuk ki, 0,3-0,6 l/ha dózisban, amikor a gyomok szik-2 leveles állapotban vannak. A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, ami biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban. Kiváló hatékonysággal bír a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen. Hazai és külföldi adatok alapján nagy széltippan ellen a 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú. Ez esetben egyes kétszikűek elleni hatása gyengébb, viszont az ősszel is felhasználható Ally® Max kétszikűirtóval ez kiegészíthető. Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteljes fejlődését biztosítja.

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repceárvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.): Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 28 g/ha + Trend® 90 0,1%, korai posztemergensen kijuttatva.

Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen, és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék, ebszikfű stb.):Battle®Delta 0,6 l/ha preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.

 


A kezeletlen búza pipacs, nagy széltippan, veronikafélék és mezei árvácska közt sínylődik (Győr, 2020. május 27.)


Battle® Delta-kezelés után tiszta őszibúza-állomány (Győr, 2020. június)

 

Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy új őszi gyomirtó szerünk Önt is segíti majd a kalászos gyomok elleni védekezésben, és bizonyítani fogja hatékonyságát.

 

www.fmcagro.hu

Facebook: @FMCAgroHungary

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja!

Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.