Sikeres növényvédelmi megoldások repcében

Írta: - 2016 március 31.

A repce növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„Gazdaságunk nagy mérete miatt fontos, hogy megbízható, jól bevált készítményeket alkalmazzunk. A Nufarm termékeit már több éve használjuk különböző kultúrákban, többek között repcében, őszi búzában, egyéb kalászosokban. A repcében megjelenő egyszikű gyomok ellen évek óta használom a Gramint. Szuperszelektív egyszikűirtó hatásának köszönhetően a gabona-árvakelés előfordulása esetén is kiválóan alkalmazható, felszívódó hatóanyagú készítmény. A Gramin nagyon kedvező árú termék, versenytársaihoz viszonyított jelentős árelőnye magáért beszél. Emellett a legfontosabb: tudja, amit tudnia kell!”

Széplaki Tamás tulajdonos-ügyvezető, Ethofer Kft., Pereszteg

„Mészáros Ádám vagyok, Tenken élek. Családi gazdálkodást folytatunk, a földjeink kilencven százalékban Tenk és Átány határában helyezkednek el. Javarészt szántóföldi növénytermesztést folytatunk a területeinken. Kuriózumként van tizenhét hektár meggyültetvényünk is. Kultúráink 65–70 százalékát őszi vetésű növények – őszi gabonafélék és repce – alkotják. Tavasszal a megfelelő talaj-előkészítés után napraforgót és kukoricát termesztünk. Ahhoz, hogy a növények termesztése gazdaságos legyen, vallom, hogy a maximumot kell nekik megadni. Ennek tudatában végezzük a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet is. 2015-ben a repcét szeptember 5-én vetettük, Clearfield Impression hibridet. Azért döntöttünk a Clearfield mellett, mert a gyomirtásnál a legtökéletesebb eredményt adja. Kelés után folyamatosan figyeltük az állományt. Amikor szükség volt rá, a bolhák és álhernyó ellen a Nufarmtól vásárolt Repce Plusz csomagot használtuk, amelyből a Cyren EC és a Kaiso EG megfelelő védelmet nyújtott. A Mystic 250 EC-t, ha szükség lesz rá, regulátorként és gombaölő szerként idén vagy jövőre használjuk fel.”

Mészáros Ádám családi gazdálkodó, Tenk

„Vállalatunk Belvárdgyula térségében, mintegy 8500 hektáron dolgozik. Elsősorban szántóföldi növényekkel foglalkozunk, és van egy szarvasmarhatelepünk is. Termesztünk szőlőt és ezzel egyidejűleg borászatot vezetünk. Nálunk az őszi káposztarepce fontos növény, amellyel szeretnénk jó eredményt elérni. Éppen ezért nemcsak a termesztése alatt teszünk meg mindent azért, hogy minél nagyobb termést érjünk el, hanem arra is gondot fordítunk, hogy a már érőfélben levő repcéből minél kevesebb peregjen ki. Ezért próbáltuk ki három évvel ezelőtt a Nufarm „ragasztóját”, a Spodnam DC terméket, amely mára fontos eleme lett repcetermesztésünknek a repce kipörgésének meggátlására. Ezt a munkaműveletet általában két-három héttel a betakarítás előtt végezzük el, amikor a repcebecőből még O betűt lehet formálni. Az általunk használt dózis 1,25 l/ha, amivel nagyon jó eredményeket értünk el a becők épen tartásában. Nagy előnye még, hogy cseppnehezítőként is engedélyezett, így az új szabályok ellenére ezt sem kell külön használnunk. Deszikkálószerrel is nyugodtan keverhető, ennek alkalmazásáról mindig az adott repcetábla állapota alapján döntünk.”

Szűcs Imre növényvédelmi szakirányító, Belvárdgyulai Mg. Zrt., Belvárdgyula

„Szövetkezetünk 1200 hektáron gazdálkodik, ebből 200–250 hektáron termelünk őszi káposztarepcét, átlagosan tizenhat aranykorona-értékű földeken. Már öt éve csak hibrid repcéket vetünk. Gépeinket felszereltük a repce biztonságos betakarításához szükséges eszközökkel. A különböző talajféleségek miatt nálunk a repce virágzása és érése változatos időben történik, ezért a deszikkálás elengedhetetlen eleme a termesztéstechnológiának. Többféle repcebecő-ragasztó anyagot is kipróbáltunk már, de a Nufarm Spodnam DC nevű készítménye vált be a legjobban az Amega deszikkálószer mellett. Gyakorlati tapasztalat, hogy használatával a pergési veszteség jelentősen csökken, a ragasztó hatása ellenére a becő biztonságosan kicsépelhető, és a fúvókákat permetezéskor nem dugítja el. Használatát nyugodt szívvel merem ajánlani bármelyik repcetermesztő gazdálkodónak.”

Fedor Gábor elnök, Hejőmenti Szövetkezet, Hejőkeresztúr

Ahogy 2015-ben, úgy idén is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező repcetermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu/kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!