McHale bálacsomagolók

Az esős tavasz kapcsán sokakban megfordult a szénakészítés helyett valamilyen más módon történő szálastakarmány betakarítás. Természetesen erre több fajta technológia lehetséges, az egyik ilyen alternatíva a bálák egyedi becsomagolása.

Ezzel a technológiával a magasabb nedvességtartalommal betakarítható lucernából vagy fűféléből készíthető szenázs. Az ily módon készített takarmánynak a kaszálás után, kevesebb éjszakát kell „kinn aludnia a renden”, így kisebb a kockázata a megázásnak. Ráadásul a takarmánynövény tápanyagtartalma nem vész el a napfény által, nem mosódik ki illetve nem marad a szántóföldön (pl. lucernánál levélpergés), hanem „becsomagolva” megőrzésre kerül, ami a „csomag” felbontása után, az állatok számára ízletes, magas tápértékű, természetes alapú takarmányát nyújt.

Ehhez a technológiához gyárt és kínál gépeket az ír McHale cég. A bálacsomagolás területén piacvezető szerepet betöltő vállalkozás hosszú évek tapasztalatával rendelkezik. A körbála csomagolók kínálatában alapvetően két alaptípus létezik, ezek a vontatott kivitelű 991B és a függesztett 991L modellek. A vontatott típusok egy rakodó karral illetve bálalehelyező szerkezettel vannak ellátva, míg a függesztett 991L gépeknél a gépek rakodásához egy rakodógép szükséges (az ürítést a gép végzi). A típusokon belül több kezelési mód lehetséges, ezek a hidraulikus vezérlés (4 kezelő karral) vagy az elektronikus vezérlés (kezelődobozzal). A vontatott és függesztett típusok sok részelemükben megegyeznek. A gépek robosztus kialakítása már az első látásra kitűnik, ami a hosszú élettartam alapja, hiszen egy-egy szenázsbála súlya akár 1 tonna vagy azt meghaladó is lehet. A váznak és a bálát forgató asztalnak ezt a terhet kell megbízhatóan, hosszú évekig forgatni. A gép műszaki meghibásodásából adódó leállás itt kiemelten kockázatos, hisz a magas nedvességtartalommal elkészített bálákat, a napi hőmérséklettől függően maximum 2-3 órán belül be kell csomagolni, máskülönben a bebálázott takarmány megromlik. Mivel a takarmány megfelelő erjedéséhez anaerob körülményekre van szükség, ezért lényeges a tökéletes csomagolófólia felhelyezése és zárása. A McHale bálacsomagolók 50%-os fólia átfedéssel dolgoznak, ez csúcs minőségű bálacsomagolást és ezáltal kiváló takarmányt biztosít. A csomagolóasztal négy darab strapabíró hevedere laza vagy aszimmetrikus bála esetén is biztosítja a zökkenőmentes, egyenletes bálaforgatást. A fólia adagolása két alumínium henger között történik, melyek segítségével a fóliafilm megnyúlik és az a felhelyezés után rázsugorodik a bálára a tökéletes zárást biztosítva ezáltal. A McHale körbála csomagolók hidraulikus fóliavágó és fóliamegfogó szerkezettel vannak ellátva, ami a csomagolási ciklus befejeztével elvágja és megfogja a fóliát, előkészülve a következő körbála becsomagolásához. Ez az időtakarékos megoldás kiküszöböli a fólia kézi újracsatlakoztatásának igényét. A csomagolófólia hengerek cseréje igazán könnyű és egyszerű. Az elhasznált fólia tekercs kivételekor a tekercs szorítógörgője beakad, majd az új fóliatekercs behelyezése után egy bowden meghúzásával ismét újra rászorítható a szorítógörgő a tekercsre, folytathatva a csomagolást.

A csomagolók mellett a csomagolt bálák mozgatásához szükséges adaptereket valamint fix- és változókamrás bálázókat is gyártunk és kínálunk.

A további részletekkel kapcsolatban hívjon bennünket!

Szabó Tibor

McHale Hungária Kft.

Tel:06 56-527-112

bálacsomagolók