fbpx

Még két hét van a fontos határidőig!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 április 03.

A baromfitartó támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, ha biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, a jobb épület-mikroklímát, valamint csökkentett nyersfehérje-tartalmú takarmányt használ. Hogy a támogatások minél előbb a gazdálkodókhoz juthassanak, a támogatási év április 16-tól az ezt követő év április 15-ig tart. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

A haszonállatok korszerű körülmények között való tartása, jólétük biztosítása nemcsak a termelékenységi-jövedelmezőségi és morális szempontok miatt kiemelt cél, hanem a fogyasztók és a társadalom állattartással szembeni igényei miatt is. Magyarország ezért tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja ez a téren elkötelezett baromfitartókat, és az Agrárminisztérium – a baromfiágazati szakmai szervezetekkel egyeztetve – már 2018-ban kezdeményezte Brüsszelben az új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyását a 2013-2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel.

Az AM egyébként a sertéságazatban hasonló állatjóléti állami támogatásokat nyújt a gazdáknak, amely már ez év január 1-től szintén 2025-ig működik.

Kohout Zoltán (forrás (AM)