fbpx

Megkezdődött az ipari alma feldolgozó-üzemekbe szállítása

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 04.

A felvásárlók és a termelők megegyezését követően csütörtökön reggel megkezdődött az ipari alma beszállítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemekbe.

Az almatermesztők kitartása meghozta az eredményt: a felvásárlók által korábban meghirdetett, kilogrammonkénti nettó 13 forintos felvásárlási árat nettó 20 forintra sikerült felemelni, mondta csütörtökön Bakti János, a gazdademonstrációk főszervezője, a termelők, a megyei kormányhivatal, a NAK megyei szervezet és a térségi országgyűlési képviselők részvételével tartott nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A megegyezés szerint az Austria Juice Kft., a Döhler Vaja Kft. és a Rauch Hungária Kft. kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől. Az Austria Juice a szerződéssel rendelkező, rezisztens almafajtát termesztő gazdáknak 22 forintot fizet, így augusztus 30-án reggel megkezdődött az ipari alma beszállítása ezen feldolgozóüzemekbe.

Bori Vilmos, a Vásárosnaményi Gazdakör elnöke, a demonstrációk egyik szervezője elmondta, hogy a mátészalkai székhelyű Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. egyelőre nem hirdetett árat, a társaságnál még zajlanak az egyeztetések, de a gazdademonstrációk már minden helyszínen befejeződtek.

Bakti azt is közölte, hogy a cél olyan „minimál ár" kiharcolása volt, amely szezon végéig kitart, és ennél kevesebbért nem vásárolják fel a feldolgozók az ipari almát. Az induló árhoz viszonyítva 54 százalékos emelkedést sikerült elérni, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy – az előrejelzések szerinti 500 ezer tonnás léalma-terméssel számolva – mintegy 3,5 milliárd forint maradt az almatermelő magyar gazdáknál.

A sajtótájékoztató résztvevői egyetértettek abban, hogy az idei „almacsatát" az összefogás révén megnyerték a gazdák, de a léalma és az étkezési alma értékesítése területén még sok a megoldandó probléma. Bori Vilmos szerint a legfontosabb feladat a jövő szezontól a hossztávú termeltetési szerződések kidolgozása, valamint az alma minimális felvásárlási árának meghatározása lesz, de fontos a betakarításhoz szükséges gépek és eszközök vásárlásának támogatása is.

Összeállította:
Csomor Zsolt