Megkötötték a háromezredik haszonbérleti szerződést a földprogramban

Megkötötték a háromezredik haszonbérleti szerződést a földprogrambanBudapest, 2013. november 25., hétfő (MTI) – A földprogramban eddig 110 ezer hektár állami földet hasznosítottak és 3000 haszonbérleti szerződést kötöttek, az állami földek meghirdetése és a pályázatok elbírálása folyamatos – mondta Fazekas Sándor hétfőn sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter átadta a 3000-dik földhaszonbérleti szerződést Szantner Ádám fiatal gazdának a Földet a Gazdáknak Program keretében.

Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy ebben a pályázatban sem oligarcha, hanem helyben lakó, állattartással foglalkozó, családi vállalkozásban dolgozó gazda nyert.

Fazekas Sándor bemutatta a nyertest, aki Zala megyében, Szepetnek településen gazdálkodik. A családi gazdaság 2002 óta működik, amelyet Szantner Ádám 2012 márciusától vezet. Jelenleg 30 sertést tartanak, a gazdaság földterülete 50 hektár. A fiatal gazda a pályázaton 89,5 hektárt nyert, stratégiai céljai között szerepel a sertésállomány bővítése, és kiegészítő tevékenységként burgonyatermesztéssel foglalkozna.

Mindkét terület – a sertésállomány duplázása, illetve a burgonyatermesztés növelése – fontos célja a kormánynak – jelezte a miniszter.

Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár elmondta, hogy a földprogramban minden esetben gazdák nyerik a földterületeket, a pályázaton a legjobb pályázatot beadó nyer.

A pályázat kiírásában is kódolva van, hogy családi gazdák, és elsősorban a fiatal gazdák és a pályakezdők tudnak jó eséllyel pályázni a Földet a gazdáknak programban – húzta alá az államtitkár.

Bitay Márton Örs kifejtette: a magyar agrárium történetében egyedülálló programot valósítanak meg, hiszen 250 ezer hektár méretben soha egyetlen kormány sem hirdetett meg olyan programot, amely arra épült volna, hogy a helyben lakó, állattartással foglalkozó családi gazdák tudjanak állami földhöz jutni.

Az államtitkár kifejtette: az állami földterületek nagysága 600 ezer hektárra tehető, ezt a területet a Gyurcsány-Bajnai korszak 600 darab szerződéssel fedte le, a mostani programban 250 ezer hektáron több mint 6000 szerződő partner lesz, és ez azt mutatja, hogy fele akkora területen megtízszerezik az állami földet használók számát.

Szantner Ádám a 150 fiatal gazdából az egyik, aki ebben a pályázati körben nyert. Korábban a Hortobágyi Nemzeti Park, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park területén több mint 3 ezer hektárt nyertek csak fiatal gazdák. A Kiskunsági Nemzeti Park legutóbbi eredményhirdetésén pedig az összes érvényesen pályázó fiatalgazda nyert állami földet – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: a program folytatódik, a területek majdnem mindegyikét meghirdették már a kormány döntése alapján, és újabbakat is hirdetnek majd a felszabaduló területeken. Az év végéig minden meghirdetett területre eredményt hirdetnek, és arra törekednek, hogy lehetőség szerint a szerződéseket is megkössék.

Kérdésre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: áttekintik a 2017-ig lejáró szerződésekben az állami földvagyont, és folyamatos az állami szerveknél lévő földek átvétele. Cél, hogy a Földet a gazdáknak program keretében valamennyi állami földet a szerződések lejártát követően haszonbérletbe adják.

Bitay Márton Örs ismertette, hogy átlagban minden harmadik érvényesen pályázó fiatal gazda nyer a programban. Általánosságban elmondható, hogy a földprogramban a nyertesek szántóföld esetében 25 hektár, legelőknél 60 hektár területhez jutnak. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 110 ezer hektár állami földterületet hirdet meg, ennek túlnyomó része szántóterület, a nemzeti parkok pedig 140 ezer hektár nemzeti tulajdonú területet hirdetnek meg, többségében legelőt.

MTI 2013. november 25.

földhaszonbérlet földprogram