fbpx

Megoldási lehetőségek a kukoricatermesztésben a szélsőséges időjárás tükrében

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 29.

Stratégia egy kiismerhetetlen ellenféllel szemben

Ahhoz, hogy a kukorica 1 kg szárazanyagot képezzen, 300 liter vizet párologtat el.

Ezt 8 t/ha kukorica termésre átszámítva 480 mm vízigénye van a kukoricának, elméletben.

De pl. Debrecen környékén az idén 232 mm, Szarvason 134 mm csapadék esett, az összes többit a talajban lévő vízkészletből kellett volna felvennie.

Viszont a talajok víztelítettsége 2012 tavaszra az átlag alatt volt 25-40%-kal, hiába volt mennyiségileg több csapadék, mit a megelőző évben – foglalta össze az elmúlt év legsarkalatosabb problémáit Szabó Szilárd fejlesztési vezető.

Fejlesztéskor, új hibridek kutatásainál pedig figyelembe kell venni, hogy Magyarország abban a térségben helyezkedik el, ahol az aszály egyre nagyobb mértéket ölt, az 1980-as évektől egyre nő az aszály index és a hőségnapok száma.

Mikor a legveszélyesebb az aszály, mint ellenség?

A virágzás előtt és után 10 nappal a legfontosabb a kukoricának a víz, ha ez hiányzik, akkor a terméskiesés elérheti az 50%-ot is, míg a szemkitelítődés idejére eső csapadékhiány 10-15% veszteséget eredményezhet.

A 2012-es évben, főleg a déli megyékben mindkettőt megtapasztaltuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szanyi István ügyvezető igazgató, Monsanto Hungária Kft.

 

A következő 20-30 évben a forró napok száma 50-nel fog emelkedni?

Az előttünk álló feladatot Könczöl Péter nemesítő foglalta össze, számadatokkal illusztrálva.

Míg a rovarkártétel 1%, a betegségek 1%, a szél 2%, az elöntés, árvíz 3%, a jégverés 7%, a fagykár 8% és a pangóvíz 10% stresszfaktort jelent a kukoricatermesztésében, addig 67%-kal egyértelműen a hő- és szárazság stressz hatásaira kell legjobban felkészülnünk.

A Monsanto 7 vonalnemesítő programja évente kb. 2000 új hibridet tesztel le.

Az átalakított kísérleti hálózatban céltudatos adatfelvételezéssel (a kísérletek fele csak a szárazságtűréssel foglalkozik) 2012-ben közel százezer parcellán, több mint 6.700.000 adatpontot vettek fel, meteorológiai-, talaj- és termesztéstechnológiai elemek szerint is osztályozva.

A megfigyelt tulajdonságok:

  • termés
  • virágzás szinkronja
  • meddő tövek száma
  • termékenyülési hiány
  • levélfelégés
  • levélsodródás
  • növénymagasság (termésképző tényezők (csőhossz, sorszám, soron kívüli szemek száma, szemek súlya, stb.)

A Monsanto egy új fogalmat is bevezetett a köztudatba.

A HD tested logóval jelzett hibridek ugyanis azok a növények, amelyek jól tűrik az aszályos időszakot is, de normál körülmények között is az átlag felett képesek termelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Monsanto disztribútor találkozó helyszínét a Danubius Hotel Gellért adta

 

+1 tonna/hektár még mindig

Mindkét rendezvényen bemutatkozott az Olvasóink által is már jól ismert +1 t/ha program.

„Önmagában egy jó hibrid – legyen az például egy HD Tested hibrid – kevés ahhoz, hogy eredményesen termesszünk.

A hibrid ugyanis csak egyetlen eleme egy rendszernek” – hangsúlyozta a program létrehozásának fontosságát Kökény Benő marketing manager.

Épp ezért csatlakozott a programhoz növényvédelmi megoldásaival a BASF, talajkondícionáló szereivel a TimacAgro és munkagépeivel az Amazon.

Örkényben viszont nemcsak az említett cégek mutatkoztak be, hanem a Bold Agro Kft. képviseletében Szabó Viktor, fiatal derecskei gazdálkodó is, aki már sikeresen termel 1 t/ha-ral többet, sőt tervei között további növekedés szerepel.

A hajdúsági cég sertéstenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, és kb. 1000 hektáron termel kukoricát.

Miután a fő profiljukat a sertéstenyésztés jelenti, egyértelmű volt, hogy a takarmányozáshoz szükséges kukoricatermesztés hatékonysága lesz a gazdaságosság kulcskérdése.

A jelenleg 30.000 hízókibocsátást meg fogják duplázni (már a beruházások meg is kezdődtek), ehhez azonban az átlagosan 10 t/ha kukoricatermést 10 éven belül 15 tonnára akarják emelni.

A programnak köszönhetően eddig 1,5 t/ha-ral emelkedtek terméseredményeik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A „Duplán nyerhet” akció nyerteseit a legfiatalabb résztvevő sorsalti ki Örkényben

Merre tart a Monsanto?

Annak eldöntése, hogy a rendkívüli aszály valóban a globális felmelegedés jele vagy csak egy rendkívüli hullám csúcsát éltük meg az előző években, nem a Monsanto feladata.

Szanyi István ügyvezető igazgató épp ezért már a hosszú távú terveket, sőt megoldásokat osztott meg a disztribútortalálkozó résztvevőivel.

A Monsanto név kapcsán 10 évvel ezelőtt a növényvédelem jutott eszünkbe, ez a vállalat mára a kukorica, szója, repce és gyapot termesztésben vezető vetőmag nemesítő és forgalmazó (jelenlegi éves árbevételének 12%-át a vetőmagágazata termeli).

A termelő célja azonban akkor és ma is:

  • minél nagyobb terméseredményt elérni,
  • minél kevesebb rizikóval,
  • és a folyamat végén minél nagyobb profittal.

Ilyen szélsőséges időjárás mellett nem lehet megtalálni és megnevezni a „szent Grált”, csak hibriddel vagy csak növényvédelemmel nem elég versenybe szállni, nem lehet a piacon maradni sem a nemesítőnek, sem a termelőnek .

A legfrissebb Monsanto megoldások épp ezt szolgálják:

Precíziós gazdálkodás

Egy GPS technológiát felvásárolva a termelőknek adatokkal feltöltött talajtérképet, az ahhoz illeszkedő, gyakorlatilag pontos receptet kínál, amiben tőszám, vetésidő és technológiai ajánlások is lesznek a kívánt eredmény eléréséhez.

Tehát a Monsanto a hibrid mellé teljes precíziós növényvédelmet, öntözési szaktanácsadást, az erre alkalmas gépparkot, 1-4 cm pontosságú termesztéstechnológiát biztosító RTK rendszert, IT hálózatot (vezeték nélküli adattovábbítást) is tud ajánlani.

Magyarországon jelenleg kb. 20 termelő nemcsak így gondolja, hanem alkalmazza is gazdaságában a mezőgazdaság „tudományát”.

A receptet viszont már minden partnerének ajánlja, akár személyre / termőterületre szabja a Monsanto.

Kutatásaiban és termesztéstechnológiai ajánlásaiban a természetben előforduló molekulákat kívánja a jövőben felhasználni a nagyvállalat, ezzel is igazolva, hogy a magyar Alkotmányban rögzített szabályokat maximálisan tiszteletben tartja határainkon belül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nissan Navara kulcsát Kissné Bodri Ágnes repcetermesztő vette át

 

Hogyan csinálják a tengeren túl?

Az aszály valóban világméretű volt, ezt az Észak-Nembraskából érkezett Mark Reiman is alátámasztotta, aki kutatási és termelési tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel.

A tengeren túl elterjedt mulcsozást, a sávos művelést vagy az alapos gyomszabályozás igénylő ikersoros művelést is alkalmazza termesztéstechnológiáiban a fiatal gazdálkodó.

A negatív rekordot döntött éves csapadékmennyiség vagy a 43,5 oC-os hőmérsékleti maximum ott sem használt a kukorica termésátlagoknak, viszont a vetőmagválasztás sokat segített mindezt áthidalni.

Két konkrét kísérleti eredményét is megosztotta velünk a nebraskai termelő

  • a 20-25 cm-rel alacsonyabb növény általában erősebb szárral, erősebb gyökérrel, kevesebb energiát használ fel a növekedéséhez, többet tud fordítani a szemtermés növelésére.
  • a gyökértömeg mérésnek pedig azt bizonyították, hogy 1,7-1,8 méterrel mélyebbre hatoltak a talajban a DEKALB gyökerek, így sokkal nagyobb eséllyel jutottak nedvességhez.

Lezárult a „Duplán nyerhet” akció

Az örkényi szakmai konferencia 100 résztvevője egészen biztos, hogy végig izgulta az aszály következményeit taglaló napot, de most nem az időjárás következményei miatt.

A rendezvény végén ugyanis azon termelők között sorsoltak ki értékes ajándékokat, akik legalább 5 zsák repce vetőmagot vásároltak a Monsanto-tól.

A legboldogabb két termelő ezúttal minden bizonnyal Krieser János a Biritói Pusztabír Kft.-től, aki egy Nissan Juke személyautóval, és Kissné Bodri Ágnes a Bíbic Agro Bt.-től, aki egy Nissan Navara terepjáróval lett gazdagabb a sorsolást követőn.

Nyereményükhöz – és vetőmegválasztásukhoz – ezúton is gratulálunk.