fbpx

Megújult a MANKAR ULV víz nélküli gyomirtó készülékek családja

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 21.

Ez a mottó vezérelte a Hamburg melletti Geesthachtban gyártott ULV rendszerű gyomirtó készülékeknél a 2014-ben szinte generációváltásnak is nevezhető kínálat változást. 

A termék kínálatban történt változás alapját a gyakorlatban már évek óta bevált két megoldás képezte: a MANTIS szegmenses rotációs fúvóka és az útarányos, pontos vegyszeradagolást biztosító kerékről vagy elektromosan hajtott szivattyú. Ezeket a már bevált előnyöket új funkciókkal és műszaki tartalommal egészítették ki.
Az Új MANKAR családtagok:
  • MANKAR-HQ 20, HQ30, HQ45
  • MANKAR-ONE-S FLEX
  • MANKAR-TWO FLEX
  • MANKAR-ONE 45
  • VARIMANT-TWO-S 40 FLEX
  • UNIMA-E 80 FLEX
  • MANKAR-TWO FLEX SELECT
Ezek a készülékek a legpraktikusabb megoldást jelentik faiskolák, karácsonyfa ültetvények, erdészetek, szőlészetek, gyümölcsösök, golfpályák és közösségi terek kezelésében.
A választékban megtalálhatóak kézi, tolható vagy munkagépre szerelhető (traktorra, quadra, kommunális munkagépekre) eszközök. Ipari területek ápolására különböző munkaszélességű gépeket fejlesztett ki a gyártó, melyek már a gyomosodást érzékelő szenzorokkal és GPS-vezérléssel is elláthatók azért, hogy egyenlőtlen, foltos gyomszennyezettség esetén még további herbicid megtakarítás legyen elérhető.
A gyomirtó szer adagolása a kézi készülékeknél manuálisan állítható be, a tolt illetve erőgépre függesztett vagy vontatott gépeknél elektromos vagy járókerék által hajtott szivattyú juttatja ki az előírt mennyiséget.
Mivel hígítatlan szerkijuttatás történik, így nincs szükség permetlé bekeverésre. A maradék növényvédőszer az eredeti göngyölegbe cseppmentesen visszatölthető.
Végezetül néhány említésre méltó újdonság:
  • A Flex-sorozat háromféle védőernyője a különféle permetezési munkaszélességekhez igazodóan áll rendelkezésre, ezek kombinációjával 25-110 cm közötti permetezési szélesség fedhető le. A védőernyők kialakítása olyan, hogy a kultúrnövény lelógó ágai felettük csússzanak át, ne érintkezhessenek a növényvédő szerrel.
  • A védőernyőket a vevő szükség szerint saját maga is átszerelheti a kerék elé vagy mögé.
  • Akadályba ütközve valamennyi védőernyő kitér, azaz permetezési munkaszélességük automatikusan megváltozik.  Ez a funkció a kultúrnövényt is védi, és lehetővé teszi, hogy ne csak a sorközben permetezzünk, hanem a sorba benyúlva is. Igény szerint a védőernyő rögzíthető.
  • Valamennyi új modell fúvókáit és akkumulátorát elektronika ellenőrzi, mely egy LED színének változásával jelez üzemzavar esetén.
Ajánljuk figyelmükbe a gyártó honlapján található videókat, ahol működés közben tekinthetik meg a különböző kivitelű készülékeket, www.mantis-ulv.eu.
Huszár Jenő