fbpx

Megújult a XIX. kerületben a Kúttói-Parkerdő

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 20.

Parkerdővé alakították Kispesten a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. Kerületi Önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során a teljesen megújult területen sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.


Forrás: Pilis Parkardő Zrt.

A Kúttói-parkerdő korábban balesetveszélyes, szemetes, leromlott állapotú, bozótosnak ható erdő volt. A Ferihegyi Repülőtérre vezető út és a Vak Bottyán utca közötti területen a Pilisi Parkerdő tervei alapján először elszállították az ott illegálisan elhelyezett 12 teherautónyi kommunális hulladékot, majd az idős, rossz állapotú fa egyedek eltávolítását követően elvégezték a parkosításhoz szükséges földmunkákat és a facsemeték ültetését. A terület megújítása során 2-3 méter magas fákat is telepítettek: többségük őshonos hárs, nyár és juhar, de tölgy, nyír, dió, szil, valamint cserje fajok is kerültek a parkerdőbe, olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

Az egykori kiserdő jelentős közjóléti funkciókkal bővült. A kispesti önkormányzat 20 millió forintos támogatásából megvalósult fejlesztés során a sétaút-hálózat mellett 500 méter hosszú futópályát is létesítettek. Az erdei sportolást kis focipálya, tollaslabdapálya, pingpongasztal és edzőpark teszi teljessé. A parkerdőben a gyerekek számára játszóteret hoztak létre, e mellett kutyafuttató, asztalok és padok kerültek a megújított területre. A Kúttói-parkerdő fenntartásában a Pilisi Parkerdő mellett a kerületi önkormányzat is szerepet vállal.

Az átadón Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az átalakításról szólva azt mondta, hogy a parkosítás során egyfelől megőrizték a zöldterületet, másfelől figyelembe vették a széleskörű és intenzív használattal kapcsolatos igényeket.


Forrás: Pilis Parkardő Zrt.

CÍMKÉK