fbpx

Megvalósult ÚMVP-s fejlesztés a pásztói Agro-Produkt Kft-nél

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

Nógrád megyében, a Mátra nyugati kapujánál fekszik a közel 10 ezer lakosú város, Pásztó. A helyi székhelyű Agro-Produkt Kft. 2007 őszén támogatási kérelmet nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszírozásában megvalósuló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül állattartó telepének korszerűsítésére.

 

 

Fejlesztések

 

2008 tavaszán vették kézhez a támogatási kérelemnek helyt adó határozatot, és mára már üzembe is helyezték a támogatás révén megvalósított beruházásaikat. A projekt lebonyolítása során folyamatos tanácsadást kaptak az Euro-Öko Farm csoport munkatársaitól, így gördülékenyen zajlott a beruházás elszámolása. Lapunk olvasói bepillantást nyerhetnek az ÚMVP-s támogatással megvalósult fejlesztésbe.

Az Agro-Produkt Kft egy komplex növénytermesztést, állattenyésztést, takarmány előállítást és húsfeldolgozást folytató, teljes mértékben dolgozói tulajdonban lévő vállalkozás. A szántóföldi növénytermesztését közel 2.500 hektár termőterület alkotja.

Sertéstelepén évi 20.000 vágósertést produkál, amelynek tápszükségletét saját keverőüzeme biztosítja. A kiváló minőségű vágósertéseinek nagy részét vágóhídjukon dolgozzák fel. A cég vezetése 2007 első felében döntött úgy, hogy az elinduló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül egy komplex fejlesztést hajt végre sertéstelepén.

 

Pályázat

 

A nyári hónapok a tervezéssel, árajánlatok beszerzésével zajlottak, így 2007 szeptemberére összeállt az a terv, amely alapján beadhatták támogatási kérelmüket az „Állattartó telepek korszerűsítése” jogcím keretein belül.

 

A pályázat része:

  1. két darab, napi takarmánytároló siló
  2. két darab stabil rendszerű száraztakarmány szállító-kiosztó rendszer
  3. önitatók
  4. automata vitaminbiztosító berendezés
  5. telepi térfigyelő
  6. laborfelszerelések
  7. állati hullaégető kazánok
  8. tetőszigetelés
  9. oldalfalak szigetelése
  10. állatválogatók
  11. gázüzemű kazánrendszer
  12. fiaztató kutricák
  13. új istálló építése
  14. légcsatornák
  15. ventilátorok
  16. hűtőrendszerek
  17. takarmányszállító kocsi

 

Egyúttal a telep infrastruktúráján is javítani szerettek volna a vízvezeték hálózat, víztárolás felújításával. A fenti beruházások köszönhetően az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak 40% támogatással valósulhattak meg.

A cégvezetés a fejlesztésekben látja a fennmaradás lehetőségét, így az ÚMVP segítségével további beruházások is megvalósultak, vagy kivitelezésre kerülnek a jövőben. Támogatást hagytak nekik jóvá a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítése jogcímben az elavult szárítójuk cseréjére, az önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések korszerűsítése jogcímben több eszközbeszerzést valósítottak már meg.

A sertéstelep további korszerűsítésére az ÁTK III jogcím pozitív eredményét várják jelenleg. A Kft továbbra is várja az új pályázati lehetőségeket, hogy ezeket felhasználva egy modern, a kor követelményeinek megfelelő üzemet működtethessen, munkát biztosítva ezzel a környéken élőknek.