fbpx

Mennyit kaptak a gazdák vissza a biztosítási díjból

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 13.

A mezőgazdasági termelők 16 milliárd forint növény-, 646 millió forint állatbiztosítási díjat fizettek be a biztosítóknak 2020-ban. Az első kategóriában 16,7 százalékkal többet fizetek be a gazdák az előző évinél, az állattenyésztéshez kapcsolódóan 19,5 százalékkal nőtt a befizetések aránya a 2019-hez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet mezőgazdasági biztosításokról készült kiadványából.

 

Mezőgazdaság, biztosítási díj
A biztosítók agrárbiztosítási bevétele összességében, megközelítőleg 18%-kal növekedett (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kárkifizetés mértéke:

  • a növénybiztosításoknál 6,6 milliárd forint;
  • az állatbiztosítási ágazatnál 159 millió forint,
  • a vagyon- és felelősségbiztosítások kárfizetése 605 millió forint volt tavaly.

 

Utólagos állami díjtámogatást

A befizetett növénybiztosítási díjból 13,1 milliárd forint után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást.

A díjtámogatott agrár biztosítási rendszer 2020-ban már kilencedik éve működött, ennek keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják.

A konstrukció népszerűsége egyre nő, különösen közrejátszott ebben, hogy 7 milliárd forintra emelkedett a támogatási keretösszeg, ezt 2021-től 11 milliárdra emelték fel. Az agrárbiztosítások piacának alakulásában jelentős szerepet játszik az igényelhető állami támogatás, mivel a termelők inkább a díjtámogatott konstrukciót választják.

 

Mezőgazdaság, biztosítási díj
Az állami díjtámogatás keretösszege nagymértékben növekedett, ez kedvezően hatott a tudatos gazdálkodók díjbefizetési hajlandóságára (Fotó: Barna Ferenc)

 

Tűz- és viharkárra kötöttek a legtöbben biztosítást

A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetén jég-, tűz- és viharkárra kötöttek a legtöbben biztosítást.

Az állatbiztosítások esetén 2020-ban továbbra is az elemi károkra kötöttek leginkább biztosítást a gazdálkodók, így 337 millió forint folyt be, amelyből 26 millió forint került vissza a termelőkhöz kárfizetésként.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc