fbpx

Új lehetőségek és elvárások a növényvédelemben

Írta: Agrárágazat-2022/4. lapszám cikke - 2022 április 15.

Habár a világjárvány miatt a korábbi évekhez képest később, de a BASF Hungária Kft., a UPL Hungary Kft., a Yara Hungária Kft. és a Hechta Kft. az idei évben is megtartotta szadai rendezvényét. A szakmai napon szó esett az európai zöld megállapodásról, a növényvédelmi változásokról, és a cégek ajánlatával is megismerkedhetett a hallgatóság.

Fenntarthatóság a növényvédelemben

Napjainkban egyre hangsúlyosabb a fenntarthatóság iránti elköteleződés. Ezért jött létre az európai zöld megállapodás (Green Deal) is, ami az Európai Bizottságnak az a törekvése, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon.

A Green Deal mezőgazdaságra vonatkozó része (Farm to Fork Strategy) a fenntartható termelésre törekszik. Ennek érdekében 2030-ig a műtrágya-felhasználás legalább 20, a tápanyagveszteség, a növényvédőszer-felhasználás és az abból eredő kockázat 50 százalékos csökkenését irányozza elő. A növényvédelem helyes iránya az integrált növényvédelem minél szélesebb körű alkalmazása. Csak akkor használjunk növényvédő szert, ha elkerülhetetlen, de akkor is okszerűen – hangsúlyozta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatója.

Jordán László igazgató, Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatóság
Jordán László igazgató, Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezetvédelmi Igazgatóság

Az integrált növényvédelemhez tartozik többek között a biológiai és a csalogatóanyagos védekezés, az egyszerű anyagok, különféle permetezési módok, kenéses eljárás, lombfelülethez igazított dózis, lombkoronaindex és a levél alá permetezés. Hamarosan elterjedhet a precíziós növényvédelem, a szabályozott cseppképzés, a műholdas és repülőgépes távérzékelés, a dróntechnológia, a pontkezelés és a fatörzsinjektálás is. És nem túl távoli jövő lehet a lézersugaras gyomirtás is.

Változások a növényvédelemben

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM-rendelet decemberi módosítása értelmében a vényen fel kell tüntetni, hogy a kiállító növényorvos hozzájárul-e a helyettesítő növényvédő szer kiadásához. Ha igen, a kereskedő feladata eldönteni, hogy mit ad az eredetivel megegyező hatóanyagot tartalmazó, és az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett készítmények közül. Az eddig írásbeli szerződés adattartalmának bejelentése is változott. A jövőben az egységes nyomtatványon kell nyilatkoznia a gazdálkodónak, hogy alkalmaz-e növényorvost. A rendelet módosításával az integrált növényvédelem alkalmazása már nem lehetőség, hanem kötelesség. Aki külföldi végzettség vagy igazolás alapján kapta meg az I. vagy II.-es igazolványt, annak sincs a jövőben továbbképzési mentessége. A módosítással immár legálisan forgalmazhatók a típusminősítéssel rendelkező permeteződrónok. A korábban, illegálisan értékesített eszközöket pedig 2022. 04. 30-ig szankció nélkül minősítheti a forgalmazó. A drónokkal kizárólag vizsgát tett személy végezhet növényvédelmi tevékenységet. A permetezőgépek kötelező műszaki felülvizsgálatának türelmi ideje tavaly év végén lejárt. Azt követően csak érvényes vizsgával rendelkező permetezőgéppel juttatható ki növényvédő szer, ami alól a lombtrágya kivétel. 2022. július 1-től kötelező az elektronikus permetezési napló használata, amit legkésőbb a kezelés megkezdéséig ki kell tölteni.

Együtt az innováció útján

A BASF Hungária Kft. termékportfólióját Lakatos Zoltán értékesítési szaktanácsadó ismertette, aki a kalászos-növényvédő szerek közül kiemelte a 2021-es Revycare® gombaölő szert mint újdonságukat, amely már a bevezetés évében a termelők kedvencévé vált. Nem is csoda, hiszen a vadonatúj Revysol és a piraklostrobin hatóanyag alkotja. Amellett, hogy a Revycare® kimagasló képességű gombaölő szer, AgCelence®, vagyis élettani hatással is rendelkezik.

Lakatos Zoltán értékesítési szaktanácsadó, BASF Hungária Kft.
Lakatos Zoltán értékesítési szaktanácsadó, BASF Hungária Kft.

Formulációjának köszönhetően az új készítmény már 5 °C hőmérsékleten kijuttatható, a hatóanyag gyorsan a növény belsejébe jut, emiatt kimagasló az eső- és UV-állósága. Ha elkéstünk a kezeléssel, akkor a Revycare® rendkívül gyors gyógyító hatására számíthatunk. A BASF új kalász- és lombvédelemre összeállított csomagja az Osiris® Next, amely tökéletes megoldás a kalászfuzáriózis és a dezoxinivalenol (DON) ellen, de a levélbetegségeket gátló hatása is rendkívüli. A napraforgó védelme tekintetében a Pulsar® 40 és Pulsar® Plus készítményeket emelte ki a BASF szaktanácsadója. A Pulsar® Plus magról kelők, évelők és kétszikűek ellen is tökéletes választás, és kiváló a talajon keresztüli tartamhatása. Mindez a hatóanyag mellett a termékbe formulázott három adjuvánsnak is köszönhető.

Küldetésük a fenntartható növekedés

A UPL Hungary Kft. portfólióját Visi Zoltán területi képviselő mutatta be, aki előadásában a szántóföldi kultúrák csomagajánlatait emelte ki.

Visi Zoltán területi képviselő, UPL Hungary Kft.
Visi Zoltán területi képviselő, UPL Hungary Kft.

Az Atonik-Borotek csomagban lévő Atonik biostimulátor egyedülálló módon segíti a növényt a környezet káros hatásaira való gyors reagálásban, a kártevők és kórokozók által okozott stressz kivédésében. Serkenti a tápanyagfelvételt, fokozza az életfolyamatok intenzitását. A csomagban található Borotek150 pedig kiváló a bórigényes növények növényanalízis alapján történő bórtáplálására, a bórhiány tüneteinek kezelésére. A Búza Xanadu csomagban a Xanadu WG gyomirtó mellett Deltaphar 25 EC rovarölő, valamint Emerald gombaölő szer is található. A Xanadu WG-vel mezei acat ellen is látványos eredmény érhető el, az Emerald pedig az a készítmény, amelyik korai védekezésre kiváló megoldás. Az Elastiq csomagban lévő Elastiq Ultra kipergést gátló alkalmazásával a kísérletek során repceállományban 260 kilogramm terméstöbbletet is elértek. A csomagban lévő másik készítmény a Silwet Star, ami egy nemionos típusú univerzális permetezési adalékanyag, s egyedülálló módon csökkenti a folyadékok felületi feszültségét, ezzel többszörösére növeli a kijuttatott permetlé szétterülését a célfelületen.

Technológiai támpontok a sikeres tápanyagellátáshoz

A kapások tavaszi műtrágyázásához hatékony megoldás a YaraMila granulált komplex műtrágyacsalád, amelynek tagjai magas hatóanyag-tartalommal, optimális hatóanyagarányokkal rendelkező melegen granulált termékek, könnyen felvehető tápanyagformák. A tavaszi vetésűek sikeres termesztésének egyik pillére az alaptrágyázás. Ehhez a Yara egyik ajánlata a YaraMila 16-27-7 komplex műtrágya, mint starter. Más gondolkodás mentén a káliumot is fókuszba helyezzük, és a YaraMila 8-24-24 vagy a YaraMila 7-20 28 a jó választás. Napraforgó esetében is hasonló a Yara alaptrágyázási javaslata, amihez Tóth Gábor területi képviselő még a YaraMila 14-14-21-et is megemlítette, ami akár vetéssel egy menetben is kijuttatható.

Tóth Gábor területi képviselő, Yara Hungária Kft.
Tóth Gábor területi képviselő, Yara Hungária Kft.

A lombtrágyázás is hamarosan aktuális teendő. Ehhez kalászosok tekintetében a szakember a YaraVita Gramitrel készítményt ajánlotta, a bokrosodás kezdetekor kijuttatva. Kén és nitrogén együttes pótlására pedig a YaraVita Thiotrac a jó megoldás. Az őszi káposztarepce növényspecifikus lombtrágyája a YaraVita Brassitrel, amit érdemes minél korábban kijuttatni, a növény lombosodását figyelembe véve. Itt mindenképpen tervezzünk be egy későbbi bóros alkalmazást a YaraVita Bortrac segítségével.

Ez a megoldás, ha drágul a műtrágya

A műtrágyák áremelkedése és hiánya miatt a termelők figyelme olyan technológiák felé irányul, amelyek során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a kezelt növények tápanyagfelvétele növelhető, ezáltal alacsonyabb tápanyagtartalom mellett is megfelelő termést hozhatnak. Az Amalgerol® szilárd formája az Amalgerol® Starter mikrogranulált starter műtrágya. A készítmény különlegessége, hogy 5 százalékos keverékarányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját. Ezzel a gyökereken elősegíti a mikorrhiza felszaporodását, a tápanyag-feltáródást, ezáltal a növény fejlődését – ismertette Szegedi Márton, a Hechta Kft. területi képviselője.

Szegedi Márton növényvédelmi szakmérnök, Hechta Kft.
Szegedi Márton növényvédelmi szakmérnök, Hechta Kft.

A talajlakó kártevők ellen (drótféreg, kukoricabogár-lárva, cserebogárpajorok) és a növények Amalgerol® kezelésére ajánlható a Force® + Amalgerol® mikrogranulátum-bérkeverék. A keverék 20 kg Force® 1,5 G, valamint 4 kg Amalgerol® WG készítményt tartalmaz, dózisa pedig 16 kg/ha. Egy zsák keverék így 1,5 hektár kezelésére elegendő. A Force® 1,5 G mikrogranulátum rovarölő szer széles körben ismert és használt készítmény. Az Amalgerol® WG pedig a jól ismert Amalgerol® növénykondicionáló szer szilárd formulációja. Ebben az esetben a rovarölő hatás mellett az Amalgerol® tápanyag-felszívódást erősítő hatása is érvényesül.

Csomor Zsolt