fbpx

Mérések, melyek meghatározzák a gabona felvásárlási értékét

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 24.

A gazdák elégedettsége ugyanolyan fontos, mint a nyereség képzése, hiszen egyetlen felvásárló sem szeretné, ha régi beszállítói máshová vinnék a terményüket, és új kapcsolatok után kellene kutatnia.

Ezért a megbízhatóság érdekében nagyon fontos az elégedett üzleti kapcsolat a termelők és a felvásárló között.

A megtermelt gabona értékét egy többlépcsős minősítés határozza meg

Első lépésként még az aratás előtt egy gyors nedvességmérésnek kell történnie a termelőknél, hogy megfelelő-e a termény nedvességtartalma a betakarításhoz. Ez a termelő feladata. Miután elkezdődött a termény beszállítása a felvásárlási telephelyre, egy reprezentatív mintavételezés után első körben meg kell vizsgálni a szállítmány tisztaságát egy rostával, rostagéppel. Ezek után jöhet a gabona minőségi ellenőrzése, vizsgálata.

Milyen főbb méréseket kell végezni a gabona minősítésekor?

Elsődlegesen a tisztított mintát egy chondrométerrel, hektolitersúly mérővel minősíthetjük a fajsúlya alapján. Ez egy viszonylag egyszerű művelet, de a manuális mérés ma már nagyban felgyorsítható, vagy teljesen kiváltható. Ezt az értéket már jó pár beltartalmi gyorselemző műszer is képes megmutatni, ha van erre a mérésre beépített funkciója.

Ezzel máris elérkeztünk az egyik legfontosabb méréshez, a termény beltartalmi értékeinek elemzéséhez. Ez határozza meg, hogy a termény mire lesz felhasználható, mely minőségi kategóriába tartozik, vagy csak takarmánynak felel meg. Kritikus pont a napraforgó olajtartalom-mérése. Van olyan műszer is, ami a napraforgót hántolás nélkül is képes mérni, amivel még gyorsabbá tehető a mérés. Ezek a gyorselemzők meghatározzák, hogy jó (44% feletti), vagy kevés olajtartalommal rendelkezik a napraforgó minta. A gyorselemzőkkel mérhető többek közt a nedvesség-, a fehérje-, a sikér-, az olaj-, a keményítő-, a hamutartalom és a hektolitersúly. Hatalmas előnyük, hogy a hagyományos laborvizsgálathoz képest rendkívül gyorsak, ugyanazon mintát többször is képesek megmérni, mivel nem roncsolják a mért terményt, és a lehetőségekhez képest pontos eredményt is produkálnak. Ehhez azonban nem árt minden évben egy ellenőrző mérést végezni, és ha szükséges, még a szezon előtt egy laborral kalibráltatni a műszert.

Nagyon nem mindegy, hogy a beszállított terményt melyik tárolóba, hova borítják le, mert ha összekeverednek a különböző minőségű termények, pillanatok alatt igen komoly károk keletkezhetnek. Ezt egy gyors beltartalmi elemzővel könnyen elkerülhetjük.

Felvásárláskor gyakran esésszámot is kell mérni, ami egy hosszabb mérési folyamat. Erre érdemes elkülönítve félretenni egy mintát az adott szállítmányból, és majd egy megfelelő időpontban elvégezni a mérést, hogy ne akadályozza a napközbeni beszállítási folyamatot. A méréshez egy arra alkalmas darálóval megfelelő szemcsenagyságú lisztet kell őrölni. Az esésszámmérés a búzaszem szemmel nem látható, de már megkezdődött csírázásáról és a csírázással együtt járó biokémiai folyamatokról ad információt.

A Hagberg-féle esésszám-meghatározó készülék egy speciális merülő viszkoziméter, amely meghatározott hőmérsékleten és időtartammal elcsirizesített liszt-víz keverékben méri az ejtő test süllyedésének időtartamát másodpercben kifejezve. Alacsony esésszámú lisztből nem lehet jó minőségű kenyeret sütni, így biztosak kell lenni abban, hogy az áru kiváló minőségű a malmok számára.

Ugye Ön is tudja, miért mérünk szedimentációs értéket?

Ritkán a szedimentációs érték (Zeleny-féle szám) mérését is elvégezhetjük, amit pár beltartalmi elemző is képes mérni, de manuális módszer is alkalmazható. A módszer alkalmas a búza minőségének meghatározására, főleg fajtanemesítési kísérletekben és agrotechnikai kísérletek kiértékeléséhez használják. A vizsgálatkor egy rázóhengerbe lisztet, vizet és vegyszereket (indikátor, tejsav, alkohol) helyeznek el, rázatás után megmérik a sikér tejsavas oldatban történő duzzadását, ülepedését. Az üledék térfogatát mm-ben fejezik ki, minél magasabb az értéke, annál jobb a liszt minősége.

Ismeri a toxinszennyezettség jelentőségét?

Egyre inkább a toxinszennyezettség mérése is feladat a gabona kereskedelemben, főként az Aflatoxin-vizsgálat. Ha nem akarja, hogy a szállítmányokat visszafordítsák, vagy tisztításra küldjék aflatoxin-fertőzöttségre hivatkozva, ezt is meg kell vizsgálni a lehető leggyorsabban. Erre a műveletre szerencsére kifejlesztettek egy nagyon egyszerű és elérhető árú berendezést, ami Monitox 1000 néven ismert az Agrogazda Kft. termékpalettáján. A működési elve pofon egyszerű: egy bizonyos UV-fény alatt a szennyezett szemek igen feltűnő színben pompáznak, így könnyen észlelhető és megállapítható a szennyezettség és annak mértéke.

Egy magára adó gabonakereskedő már rendelkezik saját gyors laborral is, hogy mindig pontosan legyen képes elszámolni beszállítóival és vevőivel egyaránt. Ennek felszerelésére partnerére talál az Agrogazda Kft. kollégáiban. Hívjon minket bizalommal!

Halmai Géza

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.

+ 36 70/322-6145; http://www.agrogazda.hu