A csodás rekord mellett valami fura történik a mezőgéppiacon

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 08.

Nyáron úgy tűnt, komoly csapást szenved el a mezőgazdasági gépek forgalmazása a Covid-járvány okozta áru- és alapanyag-ellátási, áremelkedési őrületei miatt. Most viszont, a 3. negyedév végén azt látjuk, hogy soha nem látott mértékben kilőtt az újgép-eladások száma – ami egyben fordulat az utóbbi 5 évhez képest is.

 

tarktor
Nőtt az érdeklődés mind a kis, mind a nagy teljesítményű, illetve a hevederes traktorok iránt is

 

Még soha ennyit. Pedig…

Nemcsak kompenzált, hanem túl is teljesített az új mezőgazdasági gépek forgalmazása az idei év 3. negyedében: soha Magyarországon ennyit nem költöttek a gazdák a nyári hónapokban. Ez azért is váratlan fejlemény, mert a hírek az év első felétől kezdve mind súlyosabb áruellátási, logisztikai akadályokról, forintgyengülésről és áremelkedésekről szóltak, sőt, a jelentős lendületet generáló NHP is véget ért tavasz végére. A 2. negyedévi eredmények ezért lehangolóak voltak: alig haladták meg az 50 milliárdot – miközben a korábbi években tavasszal rendre 53-57 milliárdot költöttek a gazdaságok.

 

Alkatrészre, traktorra is többet

Szóval, idén októberig összesen 160 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a gazdaságok. Ez akkor is +16 százalékos újabb rekord, ha közben több területen történt mennyiségi visszaesés ellenére. Alkatrészekre több mint 54 milliárd forintot fordítottak, ami szintén 16 százalékos növekedés a tavalyi évihez képest – jelentette a KSH adatai alapján az AKI.

Hatalmas, 33-32 százalékos arányban nőtt mind a kisebb, 50-100 LE-s könnyű univerzális, mind a nagyobb, 191–260 LE-s traktorok iránti kereslet. Összességében 330-cal több, 2166 új kerekes traktor került új tulajdonoshoz bő 52 milliárd forint értékben. Vevőre talált ezenkívül még 17 gumihevederes traktor is, ami szintén több, mint a tavalyi (13).

 

mezőgép eladási grafikon

 

Nőtt a kombájnpiac is

Ugyancsak bővült – még ha nem is jelentős mértékben – a gabonakombájn-piac: 221 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba az első 9 hónapban (tavaly 216), és az eladások forint-összértéke is 9 százalékos növekedést mutat (22 milliárd). Típusmegoszlás szerint 131 szalmarázó ládás, 90 pedig rotoros tisztítószerkezetű volt. A kombájnokhoz a tavalyinál 22, illetve 21 százalékkal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre. Az önjáró rakodók értékesítése 10 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest (420 rakodógép), s ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az igény: az értékesített 315-ből 225-öt a nagyobb, 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el. Szépen teljesített a traktorra szerelhető homlokrakodók piaca: a tavalyi 409-cel szemben idén októberig 445 talált gazdára.

 

Szűkül a koncentráció

Érdekesség, hogy tovább mérséklődött – igaz, szerény mértékben – a piaci koncentráció. Az AKI adatai szerint a gépeladások 71 százalékát 10 cég bonyolította le, míg a 3 legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgépeladás 55 százalékát adta októberig. A 10 legnagyobb részesedése ezzel 0,3, a 3 legnagyobbé pedig 1,4 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

 

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán