fbpx

Csongrád-Csanád megyében terjed tovább a vírus

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 08.

A Nébih laboratóriuma a Csongrád-Csanád megyei Csengele településen két gazdaságban madárinfluenzát mutatott ki a múlt hét második felében. A vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében szükségessé vált a megyében kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzet bővítése, mely egy Bács-Kiskun megyei települést is érint.

 

Kacsa
A vírus most kacsa és lúd állományt fertőzött le (Fotó: Pixabay)

 

Kacsát és ludat érintett a fertőzés

Csengelében egy 5 980 kacsát és egy 520 ludat tartó gazdaságban állapították meg a szakemberek a madárinfluenza jelenlétét. A telepen a járványügyi intézkedések haladéktalanul megtörténtek, továbbá annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen tovább, egy Bács-Kiskun megyei és nyolc Csongrád-Csanád megyei település teljes közigazgatási területe is a megfigyelési körzetbe került a korábbiak mellett.

Jelenleg a védő- és felügyeleti (megfigyelési) körzetekből csak azonnali vágásra szállítható ki baromfi, kizárólag a kijelölt vágóhídra, és csak előzetes engedéllyel, klinikai és laboratóriumi vizsgálatot követően. A védőkörzetből származó állatok húsa – a jogszabályban meghatározott jelöléssel ellátva – kizárólag Magyarországon forgalmazható.

 

A madárinfluenza járvány lassan, elsősorban védőkörzeten belül terjed csak

A szigorító intézkedéseknek köszönhetően egyelőre kezelhető a madárinfluenza okozta helyzet. Erre, valamint az állattartók következetes, tudatos magatartására alapozva enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos.

Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korlátozás alatt álló területeinek egy részén is. A baromfiágazat kárenyhítését célzó intézkedések mellett azonban változatlanul a járvány terjedésének megakadályozása a fő cél, így számos tiltás és korlátozás továbbra is érvényben marad.

Az eredményeket értékelve az országos főállatorvos 2021. december 3-től a felsorolt megyék felügyeleti (megfigyelési) körzetén belül is engedélyezi a víziszárnyasok technológiai mozgatását. Kivételt jelent ez alól Petőfiszállás, Jászszentlászló, Kömpöc, Tompa, Kelebia, Kisszállás, Mélykút és Balotaszállás közigazgatási területe, továbbá Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt álló területe, ahonnan, illetve ahová továbbra sem engedélyezett az állatok technológiai mozgatása.

 

A részleges könnyítések ellenére érvényben marad a víziszárnyasok betelepítési tilalma

Minden baromfifaj esetében fennáll a mintavételi kötelezettség vágóhídra szállítás és technológiai mozgatás előtt egyaránt. Mindennemű szállítás csak az illetékes hatóság engedélyével lehetséges.

Amennyiben a járványhelyzetben a következő napokban sem következik be jelentős negatív változás, úgy a jelenleg kivételként nevesített településeken, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részén is sor kerülhet a mozgatási korlátozások enyhítésére.

A madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos információkat folyamatosan frissülnek a Nébih tematikus aloldalán.

 

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc