fbpx

42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományt kell felszámolni

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 08.

A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban, egy 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományban mutatták ki a magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát, a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték a telep felszámolását – olvasható a Nébih honlapján.

 

Kacsa
A Nébih felhívja az állattartók figyelmét a járványvédelmi szabályok betartására (Fotó csak illusztráció, forrás Pixabay)

 

A baromfiállományban megemelkedett az elhullás

A telep dolgozói rögtön a madárinfluenza megjelenésére gondoltak, mikor tapasztalták a elhullás megemelkedését. A gyanút a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették, az állatok pusztulását a vírus H5N1 altípusa okozta. A radikális intézkedés elkerülhetetlenül szükséges a betegség továbbterjedésének megakadályozásához, és ezzel a gazdasági kár mérsékléséhez, így az állatok leölését elrendelte az illetékes hatóság.

A jelenlegi kitörés a járványhelyzet súlyosságát bizonyítja, a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek baromfi állományaik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán folyamatosan tájékoztat. Interaktív térképen követhetőek a magyarországi kitörések helyei és a felügyeleti, valamint védőkörzetek.

 

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc