fbpx

Mi történt a nagyvilágban?

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 17.

Kormánymotor – egyszerűen nagyszerű!

Utólag felszerelhető, egyáltalán nem bonyolult, gyártótól független, rugalmasan több munkagépen is használható. A kormányoszlopra erősített tartóba „pattintható be” a kormányt mindkét oldalról átölelő szerkezet, amelynek villanymotorja a navigációs műszer utasításai alapján automatikusan, pontosan vezeti az erőgépet. A korábbi, a kormánykerékre oldalról feltámaszkodó dörzskerekes automatákat felváltó, gombamód terjeszkedő megoldás mintapéldái: TRACK-Leader AUTO® eSteer (Müller Elektronik) és UniPilot® Pro (TeeJet).

Kormánymotor – egyszerűen nagyszerű!

Büntető ÁFA húsra-tejre

7%-ról 19%-ra kívánja emelni a német Környezetvédelmi Hivatal (UBA) a hús és a tej forgalmi adóját. Indokuk: az állattartás klímakárosító hatású. A javaslat ellenzői szerint náluk például a jól tejelő tehénállomány egy liter tejre vetített gázkibocsátása CO2-re átszámítva csupán 1,1 kg, miközben világátlagban ez az érték 2,4 kg. Ha megdrágul a hús és a tej, akkor tömegesen áramlanának be olyan termékek, amelyek előállítása sokkal komolyabban befolyásolja bolygónk klímáját.

Büntető ÁFA húsra-tejre

Szerencsét is fialt a Caussade repcéje

Január 20-a óta három repcetermesztő gazda nemcsak arról számolhat be, hogy jó eredményeket ért el a Caussade Sirtaki nevű hibridjével, hanem arról is, hogy a cég nyereményjátéka révén értékes utazáson vehet részt. A Caussade a nyár derekán hirdette meg akcióját: minden 6. zsák – a tavalyi eredmények szerint hozamában, ellenállóságában és beltartalmi értékeiben igen sikeres – Sirtaki repcehibrid-vetőmag megvásárlásához egy-egy kupon járt, amelynek birtokosai közül három, Dél-Pest és Észak-Bács-Kiskun megyei gazdát – Czakó Istvánt, Tóth Ferencet és Bencsik Jenőt – sorsolták ki. Ők, utazási utalványt kaptak. A Caussade egyébként 2016-ban minden mutatóját tekintve felülmúlta az előző év eredményeit, amit a cégvezetés a hálózatépítésnek és a termékfejlesztésnek – és részben az archaikus hellén kultúrát idéző táncról elnevezett Sirtaki hibrid sikerszériájának is – tulajdonít.

Szerencsét is fialt a Caussade repcéje

Zöldség-gyümölcs a Virágvásárban

Január végén a virágtermesztés világvásárának számító IPM-kiállításon 50 ország kereken 1600 kiállítója közül 74 különleges logónak örvendhetett. Az ő üvegházi technikájukkal, világító, klimatizáló és öntözőrendszereikkel, palántanevelő és szállító eszközeikkel, szabadföldi gépeikkel, az időjárással és rovarokkal szemben használható hálóikkal ugyanis zöldségfélék és bogyósgyümölcsök is termeszthetők. A többcélúan hasznosítható műtrágyák, növekedésbefolyásoló, gyomirtó szerek és gépek mellett zöldségek, salátafélék, gyümölcsök vetőmagjai is megjelentek a „felcímkézett” cégek kínálatában.

Zöldség-gyümölcs a Virágvásárban

Puttonyt le!

Minden eddiginél jobban kihasználható kis haszongépjármű a Hustler MDV (Maximum Duty Vehicle). Dobozjellegű rakfelülete a talajszintig leengedhető, könnyen rakodható. A dobozt mozgató Levelift-berendezés a kis jármű vezetőfülkéje mögé emeli a rakományt, de a mozgás az emelési ív mentén bármilyen helyzetben és távolságban megállítható, ha a ki- vagy átrakodás úgy kívánja meg. És ez csak egy az összkerékhajtású, 60 km/h csúcssebességű, többféle adapterrel ellátható MDV hasznosítási lehetőségei közül!

Puttonyt le!

ATG-világpremier Párizsban

A piacon fellelhető flotációs radiálabroncsok legnagyobbikát mutatja be az Alliance Tire Group (ATG) a február végi, párizsi SIMA kiállításon. A nehéz erőgépekhez, tartálykocsikhoz és permetezőgépekhez kifejlesztett Alliance 380 sorozat „csúcsragadozója” ez az új 800/60R32 méret. Különleges, nem forgásirányos mintázata kiváló tapadást biztosít, kormányzott tengelyre szerelve pedig lényegesen javítja a jármű kormányozhatóságát. Hatékony öntisztító képessége révén a járműnek kiváló stabilitást, jó úttartást, a gépkezelőnek pedig kényelmes munkakörülményeket szavatol.

ATG-világpremier Párizsban

T.C. Truesdell (jobbra) a Pöttinger csapatában

Az 1.700 dolgozót foglalkoztató osztrák gépgyártó nemzetközi méretekben, intenzíven kíván terjeszkedni. Ennek egyik jeleként a 35 éves T.C. Truesdell marketinggurut csábították át egy nagy német vállalattól. Ő az USA Colorado államában farmercsaládba született, a mezőgazdaságban nőtt fel, majd Washingtonban tanult. Pöttinger a növekedés kulcskérdésének a PR mellett a digitális marketing és a klasszikus hirdetések globális kommunikációban történő egyesítését látja, innovatív marketing-koncepciók keretében.

T.C. Truesdell (jobbra) a Pöttinger csapatában

Claas Scorpion: Kramer megy, Liebherr jön

A Claas teleszkópos rakodóit 2005-től a Kramer cég fejlesztette és gyártotta Pflullendorfban. Sikeresnek ítélt kooperációjukat az idei év végével befejezik, de vevőik szerviz- és alkatrészellátása még hosszú ideig biztosított marad. Claas 2018-tól ezen a téren a Liebherr céggel fog együttműködni. Az új modellek továbbra is Scorpion néven futnak, de továbbfejlesztve profitálnak a Liebherr számos területen kiemelkedő fejlesztési tapasztalataiból.

Väderstad – Phylazonit: újragondolt talajvédelem és növénytáplálás

„Zöld Hét” Berlinben

400.000 látogató ismerhette meg élelmiszeriparunk termékeit a január 20-29. közötti Grüne Woche vásáron. Partnerországként – mi voltunk a díszvendégek! – 1688 négyzetméteren mutattuk be szürkemarha-, mangalica húskészítményeinket, a Pick-szalámit, a vecsési káposztát. Csárdánk a vendégeket lángossal, gulyáslevessel, igazi rétessel hívogatta. A Magyar Nemzeti Kereskedőház által teremtett „Áldomás” márka végre nem csupán a pántlikás-betyáros vonalat erőltette – nagyot léptünk előre!

„Zöld Hét” Berlinben

A neonikotinoid rovarölőszerek betiltása évi 900 millió EUR

A méheket vonzó kukorica, repce, napraforgó kultúrákban használt három neonikotinoid (tiametoxám, imidakloprid és klotianidin) kétéves európai tiltását követően ismét fellángolt a vita. A méhek csekély mérvű pusztulásával szemben a Humboldt Élelmezési és Mezőgazdasági Fórum (HFFA) szerint repcénél e szerek betiltása következtében 4% terméskiesés volt, ami az EU szintjén bő 900.000 tonnát tesz ki. A termény minősége is átlagosan 6,3%-kal romlott, így az összegzett éves veszteség 900 millió EUR.

A neonikotinoid rovarölőszerek betiltása évi 900 millió EUR

Élelmiszerünk egyharmada pocsékba megy

Világszerte évi 1,3 milliárd tonna élelmiszer, személyenként közel 300 kg kerül a szemétbe. Ez kontinensünkön is így van. Az Európai Számvevőszék (EuRH) az eddigi, jórészt alulról jövő kezdeményezéseket – a felesleges vagy lejárat közeli élelmiszerek felajánlását segélyszervezeteknek vagy állatmenhelyeknek – kevésnek tartja. Több EU-pénzeszközt kellene a pocsékolás megelőzésére és a hulladékgazdálkodás ide vonatkozó rendeleteinek korszerűsítésére fordítani.

Élelmiszerünk egyharmada pocsékba megy

Agrifirm: tizenegy csúcskategóriás Brojlertermelő

2016-ban az Agrifirm Magyarország Zrt. takarmánysorait használók közül tizenegyen lépték át a takarmányhasznosítás, az élőtömeg, a napokban megadott életkor és életképesség alapján számított index 400-as álomhatárát, és kerültek be a cég elitklubjába. „Tizenegy partnerünk közül tíz a Ross 308, egy pedig Cobb csirkével érte el sikereket” – mondta Hollár János kereskedelmi vezető. A 2016-os évben mintegy harmincegy esetben haladta meg termelőink eredménye a 400-as határt.

Agrifirm: tizenegy csúcskategóriás Brojlertermelő