fbpx

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 12.

tyúk kakas

A tojásra vonatkozó termelési és forgalmazási előírások hozzájárulhatnak a tojások minőségének javulásához, és ebből kifolyólag elősegíthetik az értékesítést.

Ezért a termelőknek, a kereskedőknek és a fogyasztóknak egyaránt érdeke, hogy a tojástermelésre, a tojásra vonatkozó minőségi követelményeket, higiéniai szabályokat, EU-s valamint hazai jogszabályokat betartsák.

Magyarország rendkívül árérzékeny, ezért nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tojás vásárlás során is az elsődleges szempont, az ár.

Azonban különböző felmérések szerint ezt szorosan követi a tojás származásának ismerete.

A tudatos fogyasztói szokások arra ösztönzik a termelőket, hogy a tojótyúkok védelmét és a természetes igényeiknek megfelelő tartási körülményeket szem előtt tartsák a tojástermelés során.

A forgalomba hozatali előírások szerint a tojásokon egyenként kötelezően jelölni kell, hogy milyen tartási körülményekből származnak.

A tartásmód és a tojás minősége mellett a nyomonkövethetőség a másik legfontosabb követelmény mind a fogyasztók, mind a kereskedelmi láncok és az élelmiszeripar részéről.

Az élelmiszer nyomonkövethetősége az élelmiszerbiztonság alapvető tényezője, ezért egy felelős tojástermelőnek, élelmiszeripari vállalkozásnak biztosítania kell, hogy az általa forgalomba hozott állati eredetű terméket, élelmiszert a megfelelő jelöléssel lássa el.

Szakmai szervezetek mellett a nagyobb tojás termelők is igyekeznek olyan megjelöléseket vagy védjegyeket létrehozni, melyek a származást vagy a minőséget igazolják.

A termelők olykor marketing alapú „védjegyei” mellett a kereskedelmi egységek is igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni a nyomonkövethetőségre, a minőségbiztosításra.

Az étkezési tojások 55%-át a kereskedelmi láncoknál vásárolják meg a háztartások, ahol egyre inkább törekednek az ellenőrzött és tanúsított termékek beszerzésére.

 

A fogyasztói bizalom kialakításában és fenntartásában komoly szerepet játszanak a különböző ellenőrző, tanúsító és védjegy szervezetek.

Az ellenőrző szervezetek megkövetelik a tanúsított vállalkozásoktól az átláthatóságot, a nyomonkövethetőséget, mely a fogyasztói bizalom kulcsa.

A „bio” jelölés önmagában is ellenőrzött minőséget garantál, és a biotermelés előírásainak betartását.

Az összes tojástermelési rendszer közül az ökológiai gazdálkodásban a legszigorúbbak az állatjólléti követelmények, melyek nagy vonalakban a következők: maximum 3.000 tojótyúk helyezhető el egy baromfitartó épületben.

Az egy hektár mezőgazdasági területre eső állatállomány is korlátozva van, hektáronként maximum 230 tojótyúk.

Az istállóban négyzetméterenként csak 6 állat helyezhető el, ezáltal minden tojótyúk számára kb. 1.600 cm2 kell, hogy rendelkezésre álljon, ami dupla akkora terület, mint amekkora a konvencionális kiscsoportos ketreces tartásban jut egy állat számára.

 

Az istálló legalább egyharmadának tömörnek (nem rúd vagy rácspadozat) kell lennie, és alomanyaggal kell fedni.

A tojótyúkok számára minimum 120 cm2 nagyságú fészket és 18 cm hosszú ülőrudat kell biztosítani.

Az épületen legyenek a baromfi méretének megfelelő ki- és bejárati nyílások, és ezek hossza összesen legyen legalább 4 m 100m2-enként.

Az állatoknak szabad hozzáférést kell biztosítani kifutó területekhez, melyet úgy kell kialakítani, hogy minden állat számára 4 m2 növényzettel borított kifutó jusson.

Mindezek mellett az állatok ellátásnak ökológiai eredetű takarmányozásra kell alapulnia, melyet 20%-ban saját üzemben, illetve a régióban működő ökológiai gazdasággal vagy takarmány-előállító üzemmel együttműködve kell előállítani.

Az ökológiai tojástermelés feltételeinek való megfelelést az ellenőrző szervezetek, hazánkban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., valamint a Hungária Öko Garancia Kft. által kiadott Minősítő Tanúsítvány igazolja.

Valamint a tojás csomagolásán feltüntetett EU-Bio logó az ellenőrző szervezet kódszámának, valamint a származás helyének feltüntetésével.

A következő néhány hazai és külföldi tojás védjegy is jól példázza a védjegyalkotók törekvéseit.

Egyik ilyen hazai védjegy a „Koronás Tojás”, melyet a Baromfi Terméktanács 2004-ben vezetett be, hogy segítse a fogyasztókat a vásárlás során, s a védjeggyel ellátott tojás azt az üzenetet közvetítse, hogy „az adott tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar”.

A védjegyhasználóknak az érvényben lévő hazai és EU-s jogszabályokon túl szigorú szalmonellamentességet biztosító állategészségügyi és takarmányozási, tojástárolási kritériumokat kell teljesíteniük.

Nagy hangsúlyt kell fektetniük a tojások nyomonkövethetőségére a termelőtől kezdve, a csomagolón át, a fogyasztóig.

 

A Nagy-Britanniában 1998-ban bevezetett „Lion Quality Eggs” védjegy nagy sikerrel működik.

A brit tojások 85%-át „Lion Quality” standard szerint termelik, és az e védjeggyel ellátott tojásokat a fogyasztók bizalommal vásárolják.

Ennek a védjegynek is az alapja a szalmonellamentesség biztosítása, valamint a nyomonkövethetőség.

 

 

csibe tojás

Ausztriában, a kereskedelmi láncok az alternatív tartásból származó tojások, valamint az ezekből készült élelmiszerek eredetét „Herkunftssicherung-Ei” védjegyprogram segítségével garantálják a fogyasztók számára.

Független ellenőrzési és tanúsítási rendszer keretében a mélyalmos és szabadtartásból származó tojások, illetve azok felhasználásával készült élelmiszerek nyomon követése egészen a tojóteleptől, a tojáscsomagoló és- feldolgozóüzemeken keresztül az élelmiszeripari vállalkozásig terjed.

A védjegy az alternatív tartásmódok feltételeinek betartása mellett természetesen az átláthatóságra és a nyomonkövethetőségre is fókuszál.

A védjegyprogramhoz csatlakozó vállalkozások egy jól bevezetett védjegy felhasználására lesznek jogosultak, melyet mind a tojáskartonon, mind a tojáspor, illetve tojáslé, valamint az ezek felhasználásával készült élelmiszerek (pl. tészta) csomagolásán feltüntethetnek.

 

A védjegy közvetett módon elejét veszi annak, hogy a „szabálytalan” ketreces tojások dömpingáron kerüljenek az üzletekbe.

Az ellenőrzés jelenleg több ország területére terjed ki: Ausztria, Olaszország, Svájc, Belgium, Argentína, Németország, Franciaország, Hollandia és Magyarország.

Hazánkban a védjegytulajdonos AgroVet GmbH-val együttműködve cégünk, a Hungária Öko Garancia Kft. végzi az ellenőrzést.

Ma már az ágazat minden szereplőjével szemben alapvető követelmény az átlátható és nyomonkövethető termelés, termékelőállítás.

Akár termelőről, akár kereskedelmi, vagy a feldolgozóipari vállalkozásról legyen szó, lépéseket tehet a legfontosabb cél elérésért, a fogyasztói bizalom kialakításáért.

Független ellenőrző szervezetek közreműködésével a vertikum minden szereplője eredményesen vehet részt (különböző védjegyek, minőségbiztosítási rendszerek bevezetésével) nem csak a hazai, hanem akár a nemzetközi fogyasztókért folyó versenyben is.

A fogyasztói bizalom nem csak versenyelőnyt eredményez, hanem növeli a vállalkozás presztízsét is.