fbpx

Miből áll egy modern, hatékony mérlegház?

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 14.

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipulációmentes, precíz és gyors gabona átvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

– Belátja a járművek teljes mozgását a hídmérlegre?

– Megfelelő tere és rálátása van a szállítmányra?

– Megvalósítható a gyors, reprezentatív mintavétel?

– Fel van szerelve eszközökkel, berendezésekkel a szállítmány értékelésére és minősítésére?

– Rendelkezésre áll minden adat, hogy eldöntse hova menjen a jármű a mérlegelés után?

– Megfelelő kapacitás áll rendelkezésére, hogy elkülönítve tárolja a különböző minőségű gabonaszállítmányokat?

A hídmérleg és a mérlegház épületének egymással harmonikus kialakítása alapvető a hatékonyság szempontjából!

Ha van lehetőség rá, érdemes a mérlegház hídmérleg felőli oldalát nem a hagyományos szögletes formára kialakítani, hanem a két sarkot „letörni” és mindkét irányban beablakozással nyitottabbá tenni. Ez lehetőséget biztosít az itt dolgozó kollégának, hogy egy pillantással felmérje a várakozó és az épp mérlegelő szerelvények mozgását. Pl. mennyi ideje van a következő szállítmány mérlegeléséig.

A szállítmányra történő tiszta rálátás pedig szintén nem elhanyagolható, mivel a mintavétel helyét és a szállítmány milyenségét is látnunk kell. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes kamerarendszer segítségét igénybe venni. Ez a hídmérlegre való helyes beállást, vagy a korrigáltatását is nagyban segíti! Akár egy piros/zöld fényű jelzőlámpa segítségét is igénybe vehetjük a hídmérlegen történő le-fel hajtás irányításához. A helyes mérlegelés után kezdődhet a második legfontosabb mozzanat a gabonaátvételnél, a reprezentatív mintavételezés.

Reprezentatív mintavételezés
Az egyik legfontosabb lépés a gabonaátvételkor!

Napestig mesélhetnénk egymásnak a történeteket a helytelen, hamis mintavételezésekről és az ebből adódó károkról, de mindenki tudja, miről beszélünk! Véletlen vagy direkt – ne menjünk ebbe bele, és inkább kerüljük el ennek a lehetőségét is -, megfelelő (!) stekkerezéssel, vagy pl. egy Pfeuffer Rakoraf automata mintavevő használatával, aminek a telepítése akár már pár óra alatt kivitelezhető! A reprezentatív mintavétel lényege, hogy a gabonaszállítmány teljes keresztmetszetéből vegyünk ki mintát több ponton.

Gabonaminta vizsgálata
Lássuk gyorsan, mennyit is ér a szállítmány!

Az előző bekezdésben leírtak szerint kaphatunk csak valóban gyors és reális képet a szállítmány egészének a tisztaságáról. De a tisztaság és egyéb más gabonavizsgálat is felgyorsítható, vagy akár automatizálható is a megfelelő magtisztító, rostagép, mintaosztó, magszámláló laborfelszerelések használatával, ami után a tiszta mintát vizsgálva pontosabb nedvesség és beltartalmi értékeket kaphatunk, mint egy „kombájntiszta” mintánál. Ez az alapja egy modern mérlegház gabonaminősítési folyamatának és korrekt működtetésének.

Betárolás vagy szárítás?
– A gabona további útja a mérlegháztól!

A gabonavizsgálat eredményei nélkül ki tudna erre a kérdésre válaszolni?! Ezért is fontosak a pontos adatok. Ha nedves a gabona a betároláshoz, mehet a garatra a jármű. Ha megfelelő a nedvességtartalom, mehet betárolni, de odafigyelve! Nem keveredhetnek össze a különböző minőségű szállítmányok, mert a további felhasználást, vagy a továbbértékesítést teszi lehetetlenné.

Sajnos volt erre példa egyik kedves partnerünknél, aki komoly károkról számolt be akkor. Azóta jól kiforrott rendszert vezettek be a telephelyükön és egy Pfeuffer Granolyser beltartalmi elemzővel sikeresen kiküszöböltek jó pár problémát.

Hogyan tudunk mi segíteni ebben Önnek?

Egy bizonyos szintű gabonavizsgálat a felvásárlás, betárolás és a feldolgozás során is szükséges. Nem mindegy azonban milyen műszert választ a különböző folyamatokra! Ezért nálunk nemcsak kiszolgálás történik, mint egy boltban, hanem igényfelmérés, tanácsadás, háttértámogatás és értékesítés!

Az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. küldetésének tekinti, hogy lehetőséget nyújtson a kisebb gazdálkodóktól egészen a komolyabb gabonalaborokig, valamint a gabonakereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak, hogy a gabona minőségvizsgálatot elérhető árú, professzionális műszerekkel, eszközökkel saját maguk is el tudják végezni.

A leírtakból látszik, hogy mindenképpen érdemes egy korszerű mérlegházat kialakítani, amely manipulációmentes, precíz és gyors gabonaátvételt tesz lehetővé! Ebben állunk készséggel segítségére!

Ha tetszett szakcikkünk, a jövőben se maradjon le a mezőgazdasági újdonságokról! Értesüljön már első kézből, még hamarabb! Iratkozzon fel most ingyenes szakmai levelezőlistánkra! Kattintson ide a részletekért!

Halmai Géza
termékszakértő
[email protected]

+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
+36 70/618-6225, +36 22/322-650
[email protected], www.agrogazda.hu