fbpx

Miért a szórt poliuretánhabos szigetelést válasszam a sok szigetelési technológia közül?

Írta: - 2017 október 31.

A hőszigetelés célja, hogy megakadályozza az épületek belső hőjének kiáramlását, más szóval, hogy csökkentse a hőveszteséget. A körültekintően és megfelelően kivitelezett szigetelés optimális szinten tudja tartani az épületek belső tereinek hőmérsékletét, ráadásul gazdaságosabb energia-felhasználást is biztosít, hiszen a szórt poliuretán szigetelés (purhab) segítségével akár 50-70%-os energia-megtakarítás is elérhető. Tehát a feltett kérdésre lehet röviden válaszolni: egyszerűen a legtöbb esetben nincs jobb megoldás. Ám lehet bővebben is kifejteni…

Az általában használt szigetelőanyagok (ásvány-, kőzetgyapot, polisztirol lapok, bitumenes szigetelők) csak egy problémára nyújtanak megoldást, csak vízszigetelnek vagy hőszigetelnek. A poliuretánhab együttes hő- és vízszigetelő anyag, alkalmazásával a beázások, páralecsapódások azonnal megszüntethetők. A habosodás folyamán kialakult zárt cellák következtében jobb a hőszigetelése más szigetelőanyagnál (λpur=0,022 W/mK). A szórt szigetelőhab összefüggő, résmentes bevonatot képez a szigetelendő felületen. Nincsenek illesztési problémák, a különböző csomópontok varratmentesen szigetelhetők. A gyors reakcióidőből adódóan akár vízszintes, akár függőleges felületre is felhordható.

Állattartó épületekben és gabonatárolókban mindennapos probléma a beázás és az épületszerkezeteken megjelenő pára lecsapódása, ami a korrózió kialakulásához vezet, és a lecsepegő nedvesség a tárolt termény minőségét nagymértékben rontja. A szórt poliuretánhabbal bármilyen formájú épületszerkezet résmentesen szigetelhető, mely után a felületi hőmérséklet különbség megszűnik, így a pára nem tud lecsapódni. Bármilyen tetőfelületen megtapad, és ott egybefüggő, varratmentes szigetelést alkot. A poliuretánhabbal szigetelt épületekben állandó hőmérséklet tartható, és az energia-felhasználásban 30-40%-os megtakarítás is elérhető. Zöldség- és gyümölcstárolókban az optimálistól csak egy fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet csökkenti a raktározott termék minőségét és eltarthatóságát. Lapostetők szigetelésekor teljesen egybefüggő, illesztés mentes szigetelőréteg és hőhídmentes épületkonstrukció hozható létre. Ez rendkívül fontos az attikafalaknál, kéményeknél, szellőzőknél, világítóablakoknál. Felújításnál a technológia nem igényli a meglévő szigetelés eltávolítását, így nincs bontási, szemétszállítási és elhelyezési költség. A szigetelt felület lépésálló, akár nagyobb felületi nyomásnak is kitehető, ezáltal komolyabb betonréteget, díszburkolatot is elbír.

Amennyiben a megfelelő szigetelést választjuk, a költségek rövid időn belül visszanyerhetők, mert az energiaköltségek csökkennek, az épület állaga hosszútávon stabillá válik, állattartás esetén a takarmány-felhasználás alacsonyabb lesz.

Mikolás Zoltán

Unipur Kft.