fbpx

Miért lesz nehezebb a kereskedelem a következő évtől?

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 21.

Februárban megéltük a brexitet, azonban még az átmeneti szabályozás van érvényben, az év végéig az uniós jogszabályok a hatályosak az Egyesült Királyságot illetően is. Alig több, mint két hónap múlva azonban mindet meg fog változni, mivel 2021. kezdetével az átmeneti időszak véget ér.

 

Mivel az általános forgalmi adó mértéke tagállamonként eltérő, az Európai Unió harmonizált adófizetési stratégiája alapján a vállalkozások közti termékértékesítés esetén (határon átnyúló) az ÁFA-t főszabály szerint a vevőnek kell bevallania és megfizetnie, mégpedig a saját országában alkalmazott ÁFA kulcs szerint.

 

Angliai utcakép

 

Január elseje, új időszámítás a témában

Ez év elejétől már a harmonizált szabályok nem lesznek alkalmazandók a tagállamok és az Egyesült Királyság viszonylatában. Az oda küldött, illetve onnan érkező áruk tekintetében nem beszélhetünk közösségen belüli értékesítésről és beszerzésről.

„A vállalkozások számára mindez nem csak azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságból az EU területére behozott áruk vámfelügyelet alá fognak tartozni és az EU vámuniójának keretein belül meghatározott egységes vámtarifák alá fognak esni. Mindemellett ugyanis az EU-ba való behozatalkor, alapesetben az eljáró vámhatóságnak kell majd megfizetni a hozzáadott érték-adót (ÁFA), méghozzá a behozatal helye szerinti tagállam által kiszabott adómérték alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságból tengeri úton importált áruk után – főszabály szerint – abban az országban kell majd áfát fizetni, melyben az áru az EU vámterületére lép (a rotterdami kikötőbe érkezés esetén például Hollandiában)” – foglalták össze a lényeget a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői.

A szabály alól van néhány kivétel:

  • Az importőrnek nem kell majd az import után áfát fizetnie, ha az importált árut a behozatal tagállamától eltérő tagállamban működő megrendelő részére hozta be.
  • A 150 euró összeget meg nem haladó beszerzések esetén (egyszerűsített vámellenőrzés). Ez a könnyítés vonatkozni fog a fogyasztók részére történő távértékesítésre (például internetes vásárlásra) is.

 

 

Mi a helyzet export esetén?

Az Egyesült Királyságba menő áruk esetén ÁFA fizetési kötelezettség ugyan nem lesz, de az Uniós Vámkódex rendelkezéseinek megfelelően kötelezővé válik a vámügyi kiviteli eljárás. Az exportőrnek be kell mutatnia az indulás előtti árunyilatkozatot a letelepedési helye szerint vagy az áruk exportálás céljából történő csomagolásának vagy berakodásának helye szerint illetékes kiviteli vámhivatalnál. Az áruk ezt követően a kiléptető vámhivatal felügyelete alatt és ellenőrzési jogosultsága mellett hagyhatják majd el az EU területét.

 

Összefoglalva

Elmondhatjuk, hogy az import és export árukhoz tartozó adminisztrációs terhek jelentősen növekedni fognak, ha a szerződő fél nagy-britanniai.

A témára szakosodott szállítmányozó cégek előnyt fognak élvezni hosszú évekig, mire kialakul újra egy olyan jó gyakorlat, melyet a cégek követni tudnak majd.

 

 

 

 

Fotó: Barna Ferenc