Bezárás

Mikotoxin, amitől eladhatatlan lesz a kukorica!

Írta: - 2017 március 31.

A mikotoxinokat „rejtett gyilkosoknak” is nevezik. A mikotoxinok takarmányba kerülve szaporodás-biológiai problémákat okozhatnak, növelhetik az állatok fogékonyságát egyes betegségekre, a szarvasmarhák esetében pedig csökkenthetik a tejtermelést is. A mikotoxinokkal való szennyezettség a termény értékét és a gazdaság/gazdálkodás teljesítményét is jelentősen befolyásolhatja. Jelentős bevételkiesést okozhat, ha a gabonát, átvételkor a toxinszennyezettség miatt visszafordítják.

Mikor következhet be ez a kellemetlen helyzet?

A mikotoxinokat a szántóföldön a fusarium fajok okozzák. A fuzárium, ami egy polifág gomba, minden talajunk tartalmazza, de hogy okoz-e problémát az évjárat és a gazda gondosságán múlik. A vetésforgóban a gazdanövényei kikerülhetetlenek, búzát, kukoricát, szóját… nem lehet kihagyni. A talajainkban a szármaradványok bontásában vesz részt, és innen indítja meg az új fertőzését. A fertőzés erősségét alapvetően a tavaszi-nyári csapadék mennyiség határozza meg.

Fuzárium

Szerencsére a talajok tartalmazzák a megoldást is!

A természet egy önszabályozó rendszer, minden probléma felvetésre maga is válaszol. A természetben a fuzárium gyérítését a Trichoderma gombák is végzik. Mivel ugyan azon energiaforrás feldolgozásából élnek, így az életterét szűkítik, és ebben a versenyben olyan anyagokat termelnek, mely a versenytársukat pusztítja. Használjuk ki ezt a tulajdonságukat, még mielőtt a fertőzés elindulna, a természet erejével csökkentsük a talajban a fertőző anyag mennyiségét. A talajban lévő Trichoderma mennyisége azonban csak nagyon ritkán elegendő, így olyan termékeket kell segítségül hívni, amiben ennek a koncentrációja olyan magas, hogy megoldást adjon a fuzárium problémára. Mivel előre soha nem tudhatjuk, hogy csapadékos lesz-e az év, így érdemes előre kijuttatni a Trichodermát. Ezt vagy vetés előtt vagy vetéssel egy menetben kell a talajba juttatni. Vetés után alkalmazva legalább 15 mm bemosó csapadék szükséges.

Trichoderma felfalja a káros talajlakó gombát