fbpx

Milyen volt 2013 az agráriumban?

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 22.

– A KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 1,8%-kal nőtt a hazai GDP 2013. III. negyedévében, amelyhez 1,4 százalékponttal járult hozzá az agrárszektor. A számok mögött milyen eltérések látszanak az ágazat különböző szereplőinek eredményeiben?

Az elmúlt évben főként a szántóföldi növénytermesztés volt jó pozícióban, amelynek profitabilitása a földalapú támogatási rendszernek és az annak révén megvalósuló technológiai fejlesztéseknek, az utóbbi időben jellemző terményár-emelkedésnek, valamint a stabil birtokstruktúrának köszönhető. A feldolgozóipar még mindig nehéz helyzetben van, amelynek oka főként a megváltozott fogyasztói magatartásban keresendő: már nem a minőség, hanem a termék ára befolyásolja elsősorban a vásárlót. Ez indukálja az olyan súlyos problémákat, mint a fekete/szürkegazdaság térhódítása. A sertéságazatban a takarmányár emelkedése okozott nehézségeket, ennek negatív hatását azonban enyhítette a hús árának növekedése. Várhatóan pozitív hatása lesz az élő- és a félsertés áfakulcs csökkentésének is: a húsipari vállalatoknál több pénz marad majd a fejlesztések megvalósítására, illetve az intézkedés hozzájárulhat a sertéságazat fehérítéséhez is. Ugyanakkor a sertéstartóknak finanszírozási problémát okozhat, hogy a megvásárolt takarmányok, gyógyszerek után 27%-os áfát kell fizetniük, az értékesített sertéseik után azonban csak 5%-os áfa bevételük keletkezik.

– Mi jellemző a szektor finanszírozási igényére?

Úgy látjuk, a hazai vállalkozások jelentős része elhalasztja a nagyobb fejlesztéseket. Vannak ugyanakkor olyan területek, ahol élénkülést tapasztalunk, ilyen például a gépfinanszírozás. Ami a beruházások finanszírozását illeti: anyavállalatunk, a GE Capital 7 országra kiterjedő felmérésének eredményei azt mutatják, hogy a magyar agrárcégek közül a fejlesztéseket legtöbben (38%) EU-s forrásból, illetve alig kevesebben (35%) saját tőkéből valósítják meg, pénzintézeti forrásokat (lízing, bankhitel, hitelkártya) pedig 27% vesz igénybe.

– Mit tud nyújtani az agrárcégeknek a Budapest Bank?

A Budapest Banknál az agrárágazat stratégiai fontosságú, évről évre növeljük az ebbe a szektorba kihelyezett hiteleink volumenét. Amellett, hogy termékskálánk nagyon széles, ügyfeleink kiszolgálására felállítottunk egy önálló mezőgazdasági csoportot. További versenyelőnyt jelentenek a leányvállalatunk, a Budapest Lízing által kínált együttműködési lehetőségek is. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) keretében a Budapest Banknál is elérhető kedvező hitel is jó lehetőség a gazdálkodók számára. Bankunkhoz az NHP I. keretében az I. pillérben az agrárszektorból érkezett a legnagyobb igény: a hitelkérelmek közel 25%-a az agrárágazatból származott. Arra számítunk, hogy a program folytatásában is jelentős lesz az agrárszektor érdeklődése a kedvezményes hitel iránt.