Gazdasági elemzés a Russel szakértőjétől

Átvételi árak a becsléstől a készletekig

Minden évben több termésbecslés és a felhasználást valamint az átmenő készletet prognosztizáló táblázatok látnak napvilágot különböző cégektől. Megfigyelhető volt az elmúlt időszakban, hogy a következő termés mennyiségének becslése is folyamatosan és igen tág határok között mozog, nem beszélve a felhasználás és az átmenő készletek becsléséről. Az európai és amerikai termés mennyiségekhez képest elenyésző mennyiségű magyar termések becslésében a kezdetektől a betakarításig tonnában számolva akár milliós eltérés is lehet. A piac az árakat ezeknek a táblázatoknak megfelelően, ezeknek a táblázatoknak a figyelembe vételével képzi. Esetenként a túlzottan kiváró termelő jó néhány ezer forinttal kevesebbért adja el a terményét, mint a nálánál korábban értékesítő társai, de ugyanez fordítva is működhet. A két termelési év vagy akár az éven belüli 10-20.000 Ft tonnánkénti különbség a termelés biztonságát nagyban csökkenti.

A Russel cégcsoportról

A 2008 tavaszán alakult Russel Expot-Import s.r.o. fő tevékenységként gabonakereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás ma már térségünk egyik meghatározó gabonapiaci szereplője. Fő partnerei a szlovák, magyar, cseh és lengyel gazdálkodók.

A cég tevékenységének bővülésével Csörgő György tulajdonos 2012-ben megalapította komplex logisztikai, szállítmányozó és fuvarozó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozását, a RUSSEL TRANS s.r.o.-t.

A cégcsoport további tagja a magán- és közszféra megrendeléseit egyaránt kielégítő lakások, házak, kereskedelmi központok, üzletek, raktárak és mezőgazdasági objektumok építésével foglalkozó RUSSEL STAV s.r.o.

A RUSSEL vállalatcsoport legfiatalabb szereplője a 2013 márciusában alapított, élelmiszerek kereskedelmével foglalkozó RUSSEL FOOD s.r.o. Termékeik között hús, húskészítmények, liszt, cukor, élelmiszer olajok és különböző alapvető élelmiszerek találhatók. A RUSSEL FOOD s.r.o. tevékenysége februártól sertés- és szarvasmarha tenyésztéssel bővül.

A távlati célok között a saját nagyüzem kiépítése és sajátmárkás értékesítés is szerepel, rövidtávon pedig a piac legmeghatározóbb üzletláncaival szeretnénk elmélyíteni az együttműködést. A vállalkozás célja az értékteremtés, a minőségi élelmiszerek eljuttatása azokhoz, akik a megfelelő színvonalon tudják azokat kínálni a fogyasztóknak.

 

 

Áralakító tényezők a terménypiacon

Minden termény árára más külső áralakító tényezők hatnak a becsléseken túl. Most már néhány éve tendenciaként mutatkozik a malmok készletvásárlása. Amióta a bankok a készletek finanszírozását megszüntettették vagy lecsökkentették, a korábbi majd az egész szezonra történő felvásárlást felváltotta a néhány hónapra történő vásárlás. Később aztán a fogyás függvényében történik a felvásárlás. Ez sokkal nagyobb teret enged az árak tág intervallumon belüli mozgásának, ami árcsökkenés esetében megint csak csökkenti a termelés biztonságát.

A búza árát nagyban befolyásolja a betakarításkor mért minőség. Az adott évben mért minőségek tovább alakítják az árakat. A jó malmi búza termő évben a minőségi búza és a takarmány búza között gyakran alig van különbség.

A különböző takarmány növények termés mennyisége és minősége is hatással van az árakra. Jó takarmány búza termő évben, amikor normál kukorica termés van, várhatóan nem lesz magas kukorica ár.

Az olajos növények esetében a már említett tényezőkön túl a nyersolaj világpiaci árának alakulása is befolyásolja az árakat. A napraforgó és a repce esetében a már említett 10-20.000 Ft tonnánkénti felvásárlási ár eltérés két termőév között 40-50.000Ft is lehet.

gazdaság műtrágya