fbpx

Minden reggel egy tojást!

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 11.

A Tojásszövetség és a TÉT Platform a gyerekek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira javasol megoldást, ami egyúttal a tojásfogyasztás emelkedését is jelentené.

Október második péntekén tartják minden évben a tojás világnapját. Ebből az alkalomból a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége – az október 9-i sajtótájékoztatója keretében – a tojásfogyasztást növelő céllal tett közzé felhívást. A mottója is frappáns: „Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!”.

A TÉT Platform Egyesület 2016-os felmérése szerint az iskoláskorú gyerekek több mint fele nem reggelizik minden nap, s számukra a vacsora a legfontosabb étkezés. A tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz és a napi energiaszükséglet biztosításához viszont elengedhetetlen a teljes értékű reggeli.

A sajtótájékoztatón Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője elmondta, hogy egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma kb. 300-450 kilokalória (kcal). Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt: például egy főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kcal-át tartalmaz.

A szakember megjegyezte, hogy egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai olyan fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztosít, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek és felnőtteknek egyaránt a nap első részére.

A vegyes, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra kell szoktatni a gyerekeket, hiszen a tanult dolgokat egy életen át viszik magukkal: emellett betegség- és egészségmegőrző szerepe is van, fűzte hozzá Antal Emese.

Összeállította:
Csomor Zsolt

 

CÍMKÉK almasajttojás