fbpx

Pályázat támogatja az öntözési közösségek együttműködését

Írta: Barna Ferenc - 2021 február 05.

Öntözési közösségek együttműködését támogató pályázati felhívás jelent meg, melynek keretösszege meghaladja a 2,3 milliárd forintot.

Széchenyi 2020 keretében kiadott felhívás célja, hogy az öntözéses gazdálkodás szakmai színvonalát növelje; a fenntartható, minőségi mezőgazdaság öntözési feltételeit megteremtse; valamint az öntözhető és öntözött területek arányát pozitív irányba elmozdítsa.

A felhívásban foglaltak a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint új öntözési beruházások előkészítéséhez nyújtanak támogatást, kódszáma: VP5-16.5.2-21.

 

Mezőgazdasági öntözés
Minőségi mezőgazdaság alapja az öntözés (Fotó: Pixabay)

 

Támogatási kérelmet nyújthat be:

Elismert öntözési közösség, amely: legalább kettő mezőgazdasági termelő részvételével létrehozott jogi személy; vagy termelői csoport.

 

Nem támogatott tevékenységek, eszközök:

  • gépek, berendezések, eszközök vásárlása, eszközök pótlása;
  • mezőgazdasági termelő tevékenységhez kapcsolódó beruházási elemek.

 

Határidők:

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. március 08. napjától 2021. november 22. napjáig lehetséges öt szakaszban.

 

Az egyes szakaszok:

  1. március 08. – 22.
  2. május 10. – 24.
  3. július 12. – 26.
  4. szeptember 13. – 27.
  5. november 8. – 22.

 

A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat hatálybalépését követő naptól számított legfeljebb 36 hónap áll rendelkezésre.

A fenntartási kötelezettség 5 év.

 

Értékelésnél súlyozott tényezők:

  • az öntözési közösség egy tagjának (alkalmazottjának) releváns szakirányú végzettsége legyen (ez kiválható szakirányú tanácsadó alkalmazásával);
  • öntözési közösség összetétele (fiatal gazda, vagy a tagok száma);
  • vízfelhasználás hatékonyságának növelése.

 

A pályázati felhívás és annak mellékletei a kormány pályázati portálján érhető el.

 

ezőgazdasági terület víz alatt
Amikor a természet öntöz (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

Az öntözési közösségekről

Az öntözési közösségek száma folyamatosan bővült, 2020 végéig 25-en kaptak elismerést a működésre.

A megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait, és ez a mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának egyik alapja is.

Alapvető cél: az öntözéses gazdálkodás minél szélesebb körben történő elterjesztése. Ezáltal a gazdák rugalmasan alkalmazkodhatnak a változékony időjáráshoz, csapadékmennyiséghez. Így növelhető a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

„Magyarország érdeke, hogy támogassa a felszíni vízből való öntözést, előmozdítsa az öntözéses gazdálkodás termelői oldalán történő beruházásokat és megteremtse az öntözéshez szükséges szakmai, jogi illetve finanszírozási feltételeket” – fogalmazta meg az Agrárminisztérium munkatársa.

 

Mezőgazdasági vízfelhasználás
Mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon éves bontásban (Forrás: MTI)

 

Az öntözés helyzete nem éppen ideális

Napjainkban megközelítőleg 200 ezer hektárnyi terület rendelkezik öntözésre vonatkozó vízjogi engedéllyel, viszont a magyar gazdák ennek dupláját, esetleg kicsit többet is öntöznének. Ennek koordinálására, segítésére létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az Öntözésfejlesztési Főosztály.

 

Új jogszabály, új kategória

Az új, öntözéses gazdálkodási törvény és a végrehajtási rendelete pedig lehetővé teszi, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban hozzá lehessen férni az öntözés megvalósításához szükséges jogosultságokhoz.

A gazdák közötti együttműködés kifejezetten hasznos ezen a területen, költséghatékony, ezért is fogalmazta meg a jogalkotó az öntözési közösségek kategóriáját az új törvényben.

Ennek keretében létrehozott csoportok speciális támogatási formákat is igénybe vehetnek, készíthetnek környezeti körzeti tervet, és akár harmadlagos művet is üzemeltethetnek az öntözési körzeten belül, illetve most már pályázhatnak célirányosan.

 

Forrás: MTI