fbpx

Mintaprogramok az erdőterületek növelésére

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 12.

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk, jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bugacon, ahol jelképesen, szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont.

erdő

Az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére. A tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.

A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése: idén 6000 hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot, olvasható az MTI hírében.

A tavaszi fásítási program zárásának helyszíne a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt bugaci erdőtömb volt. A közel 7 hektáros területen több mint 50 ezer feketefenyőt ültettek, ami a leginkább szárazságtűrő fajta. A sorvégeken a fenyő helyett őshonos szürkenyár csemeték kerültek a földbe. A KEFAG Zrt. az idei erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 milliót ültetett el 510 hektáron.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a társaság csemetetermesztési ágazata idén 2,5 millió erdészeti csemetét értékesített az erdőgazdálkodóknak, így az országban elültetett facsemeték több mint 15 százaléka a cégüktől származik.