fbpx

Az ágazat stabilitása a hazai fogyasztás növekedésétől is függ

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 12.

Az Agrárminisztérium és a Nyúl Terméktanács célja, hogy a nyúlágazatban a jelenlegi 4-4,5 millióval szemben 2022-re 7 millió vágóállatot tenyésszenek a hazai termelők.

nyúl

Nagy István agrárminiszter Baján, a Tetrabbit Kft. új csomagolóraktárának átadásán úgy fogalmazott, hogy 2018. év fordulópont volt a magyar nyúlágazatban, amikor kilábalt az évekig tartó válságból.

Az elmúlt években állategészségügyi problémák veszélyeztették az ágazatot. Az Agrárminisztérium komoly erőkkel dolgozott a válság megoldásán: kibővítették a vakcina támogatásokat, s bevezették az állategészségügyi szolgáltatásokat. Mára sikerült megállítani az anyaállomány csökkenését, és kis mértékben növelni a vágónyúl mennyiségét.

A magyar nyúltenyésztés kifejezetten exportorientált: az itthon előállított évi mintegy 10 ezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül. Ezért az ágazat stabilitása a hazai fogyasztás növekedésétől is függ. Az Agrárminisztérium szeretné elérni, hogy az évi átlagos 20 dekagrammos magyar nyúlhús-fogyasztás legalább fél kilogrammra emelkedjen.

A Tetrabbit Kft. a legnagyobb hazai feldolgozó, ahol évi 2-2,1 millió nyúl feldolgozását végzik el. Az új, 600 négyzetméteres raktárat 380 millió forintos beruházással, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 35 százalékos támogatásával építették, mondta Sándor Ferenc ügyvezető igazgató az MTI-nek.