fbpx

Mit tegyünk, ha felszólítást kapunk a jogszerű földhasználat igazolására?

Írta: Csomor Zsolt - 2018 július 26.

Szeptemberben várható a Magyar Államkincstártól azon felszólító végzések kiküldése, ahol nem ellenőrizhető, vagy nem egyértelműsíthető a földhasználat, olvasható a NAK oldalán. A jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzés a 809/2014/EU rendelet 3. cikk (2) bekezdése alapján ellenőrzésről történő értesítésnek minősül.

Csak azok az ügyfelek kapnak értesítést, ahol a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) nem talál semmilyen dokumentumot, amellyel bizonyítható lenne a jogszerű földhasználat. Ezek az értesítések minden esetben az egységes kérelmet beadókra vonatkozóan kerülnek ellenőrzésre. A Kincstár az új ügyfelek, az újonnan támogatást igénylők esetén is ellenőrzést végez.

Az ügyfél abban az esetben kap felszólító végzést, ha a Kincstár nem talál a közhiteles nyilvántartásokban földhasználatot igazoló adatot (tulajdonlap, földhasználati bejegyzés), az egységes kérelem benyújtása során sem került felcsatolásra földhasználatot igazoló dokumentum, vagy az adatok, dokumentumok nem teljes mértékben fedik az igényelt területnagyságot.

A felszólító végzés alapján a gazdának nyilatkozatot kell tennie a földhasználat igazolására vonatkozóan. Ennek elvégzése továbbra is a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén tehető meg, és nyújtható be. A papíralapú benyújtás nem lehetséges!

A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet egy szerződésmásolat, rokonságigazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely a Hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető: tehát nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség ezekben az esetekben. 

Újdonság, hogy az idei évtől a Kincstár benyújtó felületén az Elektronikus kérelembenyújtás/egységes kérelem fül alatt található különálló mappa, ahol végzésenként, a végzésben található kód megadása után fel lehet majd csatolni a földhasználatra vonatkozó dokumentumokat.

Összeállította: Csomor Zsolt