fbpx

Mitől talaj a talaj?

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 07.

– A mai kor gazdálkodójának már nem elegendő az egyébként is szélsőséges időjáráshoz vagy a tőzsdei árakhoz alkalmazkodnia. Vissza kell térnie figyelmének a talajra ahhoz, hogy a piaci versenyben a leghatékonyabban termelhessen?

Növényspecifikusan kell gondolkodnunk, és ez igaz a vetőmagválasztásra, a termesztéstechnológiára, a gépesítésre, a teljes szemléletünkre. Valóban a növény legyen a főszereplő, amihez az alap viszont a talajunk. Sokszor elsikkadunk a tény fölött, hogy mitől is talaj az, amiben termelünk. Egy állandó mozgásban lévő, mikroorganizmusokban gazdag közegről beszélünk, ami ott van a szemünk előtt, de működését nekünk kell fenntartanunk.

– Ez azért még nem igényel szemléletváltást, ezt a célt szolgálja a tápanyagutánpótlás, amire viszont már-már számtalan lehetőségünk van, legyen az szervestrágya, műtrágya vagy talajbaktérium. Még sincs elegendő mikroorganizmus talajainkban?

A talajban élő mikroszervezetek megléte szerencsére nem csak a gazdálkodásunktól függ, a gyökérben és környezetében található mikroorganizmus-populáció kialakulását azok az energia gazdag tápanyagok teszik lehetővé, amelyek a gyökérből és az odajuttatott szerves anyagokból kerülnek a talajba. Tehát mikroorganizmusaink ott vannak, csak talán kevésbé hatékonyak, mert különböző életkörülményekkel rendelkeznek. A mi feladatunk, hogy ezeket a feltételeket javítsuk, így jobb működést generáljunk.

– Gyakorlatilag „csak” fel kell pezsdíteni az életet odalent?

Így is fogalmazhatunk, leegyszerűsítve természetesen. Növénytáplálási szempontból azt különösen szem előtt tartva, hogy a tápanyagnak felvehető állapotban és helyen kell lennie. Ez a hely pedig a gyökér ill. a gyökértömeg közvetlen közelében lévő, valóban élő talaj, azaz a rizoszféra. Több éves kutatói munkánk, kísérleteink azt igazolják, hogy ennek a rétegnek a működését kell optimalizálnunk, és akkor visszatér az élet a talajainkba. Ez persze nem zárja ki a tápanyagutánpótlást, csak ebben az esetben is a növényre kell koncentrálnunk. Így a vetéssel egymenetben, a kijuttatott műtrágyával kívánjuk kijuttatni ezt a segítséget, ami nem további tápanyag, nem újabb mikroorganizmus, tehát nem egy új műtrágyaformáról és nem is egy talajbaktériumról beszélünk. Ez egy aktivátor, a Rizodyne.

– Az élőlények többsége szerves, összetett anyagok nélkül nem életképes a talajban (sem). A talajaktivátornak is szüksége van tápanyagforrásra?

Igen, nem egy önálló csodaszerről beszélünk, tápanyagutánpótlásra ezután is szüksége lesz talajainknak. A Rizodyne talajaktivátor olyan szerves vegyületeket (cukrok, aminosavak, természetes eredetű enzimek, fehérjék) tartalmaz, amelyek a talajban élő mikroszervezetek számára táplálékforrást jelentenek, így erőteljessé válik a baktériumok, gombák szaporodása, intenzívebbé válik a tápanyagfelvétel. Tehát szükséges a tápanyag-utánpótlás.

– Az említett rizoszféra elérése a cél. Ehhez a legegyszerűbben a vetéssel egymenetben kijuttatott műtrágyázás tűnik a legegyszerűbbnek.

Gödöllőn végzett kísérleteink, talajvizsgálati eredményeink azt igazolják, hogy 4-5-szörösére növelhető a talaj mikrobiális aktivitása a Rizodyne által, így az említett „rizoszféra-hatás” fokozásával akár 15% termésátlag-emelkedés is elérhető.

Kukorica- és napraforgó vetési szezon előtt állunk, így egyedi összetételű és növényspecifikus gramix NPK műtrágyáink, valamint az UMG MICRO ZeaStart, UMG MICRO HeliaStart mikrogranulált starter műtrágyáink a Rizodyne talajaktivátorral kiegészítve kerülnek forgalomba.

– Mitől tud többet a már „aktivizált” műtrágyánk?

Az aminosavak széles skáláját tartalmazza, ez a mikroelemek felvételét gyorsítja. Kiemelt mennyiségben van jelen az aszparaginsav és a glutaminsav, ezek fontos fehérje alkotók, valamint új gyökerek képződését serkentik. A szerves savak, vitaminok (tiamin, riboflavin, pantoténsav, nikotinsavamid, piridoxin, biotin) javítják a só- és aszály tűrőképességet, valamint enzim aktiváló, növekedés szabályzó szerepük van. A szerves kén tartalmú EDDHSA pedig a kezdeti fejlődéshez szükséges cink és kén felvételét segíti.

Összességében tehát a Rizodyne talajaktivátor növeli a talaj élő mikroszervezeteinek számát, s ezáltal a talajaktivitást, másrészt a vele együtt kijuttatott ásványi tápanyagok felvehetőségét.