fbpx

Multiszenzor – A precíziós állattartás új fejezete

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 28.

Ahogy a növénytermesztésben és az állattartásban elterjedtek a szenzorok, egyre több célzott, speciális mérésre nyílt lehetősége az állattartóknak. Általánosságban elmondható, hogy azok a mérési megoldások váltak piacképessé, amik eredményei közvetlenül visszavezethetők a hozamra, illetve a biztosítani képesek az állatok számára megfelelő környezetet. A Multiszenzor az utóbbi ágazatokban nyújt megoldásokat.

Konkrétan mit mér a szenzor?

A Multiszenzor egy modulárisan bővíthető, állatjóléti körülményeket és épületfelügyeleti szempontokat vizsgáló mérő eszköz. Sertéstelepi fejlesztéseink során a hőmérséklet és páratartalom, a fénymennyiség, a zaj (pl. köhögés), valamint az ammónia és a szén-dioxid koncentrációja mérhető egyetlen szenzorban. Ezek a paraméterek a baromfitartásban szintén fontosak, a szabadtartásban pedig kevesebb mérés segítségével (pl. csak hőmérséklet és pára), kevesebb modul illesztésével is képet kaphatunk a jószágok tartás körülményeiről

Ha az állattartó épületről beszélünk, a szenzor képes megmutatni a pillanatnyi áramfelvételt és az egyes áramkörök működését.

Ha bármelyik érték az általunk megadott intervallumoktól eltér, azonnali riasztást kaphatunk egy online felületen keresztül, hogy lássuk, beavatkozásra van szükség.

Hová kell telepíteni?

A szenzort kialakítása lehetővé teszi, hogy az állatok fejmagasságában működjön, ahol a legfontosabb a pontos eredmények mérése. A tokozása ellenáll az egyedek „kíváncsiságának”, illetve a különböző takarítási és egyéb folyamatoknak.

Mi a célja?

Az OkosFarm a kezdetektől úgy fejleszti megoldásait, hogy megkérdezi a gazdálkodót, mire van szüksége. Legyen szó zártabb tartástechnológiát igénylő állatokról (pl. sertés, baromfi), vagy szabadtartásban lévő (pl. hús vagy tejhasznú szarvasmarha), egyben minden állattartó egyetértett: az állat akkor fejlődik megfelelően, ha jól érzi magát, számára megfelelő környezeti hatások érik. Ezek mérése és befolyásolása a takarmányozással és a dolgozói folyamatokkal összevetve konkrét képet adnak a vállalkozás működéséről, és ezek elemzésével, a megfelelő beavatkozásokkal hatékonyan irányítható a gazdaság.

Kövesdi József
ügyvezető igazgató
+36 309 246 982
[email protected]

Papp Zsolt
kereskedelmi vezető
+36 70 932-55-49
[email protected]

www.senit.hu
www.okosfarm.com
www.agrarsecurity.com