fbpx

Mustang Forte – erősebb és gyorsabb a gyomirtásban

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 08.

A hazai piacon sokáig nem születtek a gabonafélékben felhasználható új gyomirtó szerek, az elmúlt években csupán a régóta használt hatóanyagok jelentek meg újabb kombinációkban. 2009-ben aztán megtört a jég, hiszen az aminopiralid és a piroxszulám hatóanyagok megjelenésével a Dow AgroSciences több vadonatúj gyomirtó szerrel is jelentkezett. 2010-ben a sikersorozat továbbfolytatódik, hiszen itt a legújabb fejlesztésű, a kalászosok és a zab gyomirtására egyaránt felhasználható Mustang Forte*.

A Mustang Forte a gabonafélékben a magról kelő- és évelő kétszikű gyomok ellen felhasználható gyári kombináció,amely a szulfonil urea + hormon típusú készítményeknél szélesebb gyomirtó spektrumú, gyorsabb hatású, és amely kombinált hatásmódja miatt megvéd a rezisztencia kialakulásától.

Az utóbbi évtizedekben hazánkban a gyomirtás egyik legkedveltebb hatóanyagai a szulfonil-ureák voltak.Hatásmódjukat tekintve az imidazolinon csoportba tartozó vegyületekkel együtt az ALS-gátló herbicidek közé tartoznak, és a gyomnövények fehérjeszintézisében(tehát a növekedésben) okoznak zavarokat. Piackutatási eredmények szerint hazánkban évente több mint 2 millió hektáron használnak ilyen típusú szereket a gabonafélék mellett a kukorica, a napraforgó, a cukorrépa és a szójagyomirtására is. Ennek az óriási területnek több mint a felén egy hatóanyagú ALS-gátló gyomirtó szert használnak, vagy olyan két hatóanyagú készítményt,amely különböző szulfonil-urea molekulák kombinációja. Az évek óta egyhangú és csupán egyetlen hatóanyagcsoportra alapozott gyomirtási gyakorlat magában hordozza azt a veszélyt, hogy könnyen kialakulhatnak a gyomnövények rezisztens biotípusai. Éppen ezért szükséges a gyomirtási szokások megváltoztatása. A Dow AgroSciences új gabona gyomirtó portfóliója ebben kíván segíteni a termelőknek.

A Mustang Forte hármashatásmóddal rendelkező gyári kombináció. Felhasználását ott javasoljuk, ahol az egyoldalú szerhasználat miatt a rezisztencia kialakulásának nagy a kockázata:

  • ahol huzamosabb ideje szulfonil-urea típusú készítményeket használnak gabona félék gyomirtására,
  • ahol a gabonát szulfonil-urea- vagy IMI toleráns napraforgó (imazamox vagy tribenuron-metil gyomirtás) után vetették, vagy ahol a gabona után ilyen napraforgót kívánnak vetni,
  • ahol a vetésszerkezetben a termesztett kukoricában szulfonil-urea típusú készítményt használnak.

A Mustang Forte felhasználását azoknak javasoljuk, akik a korábban alkalmazott szulfonil urea + hormontank keverékek és gyári kombinációk helyett biztosabb hatást szeretnének elérni.A Mustang Forte a versenytársakénál szélesebb gyomirtó spektrummal rendelkezik.Kiváló hatékonyságú többek között a következő gyomok ellen:

Ebszikfű

Mezei acat

Ragadós galaj

Parlagfű

Fehér libatop

Pipacs

Vadrepce

Szulákpohánka

Tyúkhúr

Napraforgó árvakelés (IMI/SUtoleráns is!)

Szarkaláb félék

Sebforrasztó zsombor

Pásztortáska

Tarló tisztesfű

Orvosi székfű

Kék búzavirág

Baracklevelű keserűfű

Lapulevelű keserűfű

Mezei tikszem

Keszegsaláta

Repcsényretek

Mezei tarsóka

Szőrös disznóparéj

Nyári hérics

Vetési konkoly

Poloskafű

Parlagi nefelejcs

Vetési boglárka

Repce árvakelés

Vadkender

Szúrós csorbóka

Mezei csorbóka

Fehér mécsvirág

Nagy útifű

A Mustang Forte jó-közepes hatékonyságú a bársonyos árvacsalán, a bürök gémorr, a napraforgó kutyatej, a fekete üröm, az apró szulák, a mezei árvácska, a mogyorós lednek, a porcsinkeserűfű, a mezei zsurló ellen.

A Mustang Forte három hatóanyagából kettő már a kezelést követő napon látványosan „dolgozik”. (grafikon) A szer azonban nemcsak gyors,hanem alapos is: az évelő gyomok közül a mezei acatnak a gyökerét is jól pusztítja. A készítménnyel kezelt gabona tarlóján és a következő évben vetett kultúrában csak minimálisan hajtanak újra az érzékeny évelő kétszikű gyomok.

A Mustang Forte technikai adatai:

  • Dózis
    • 0,8 l/ha tavaszi vetésű gabonában,
    • 1 l/ha őszi vetésű gabonában, valamint mezei acat, ragadós galaj, őszi káposztarepce, vadkender, keleti szarkaláb, kék búzavirág, napraforgó árvakelés, piros árvacsalán, fehér mécsvirág, mezei árvácska ellen.
  • Minden gabonában használható (zabban és sörárpának termesztett tavaszi árpában is).
  • A gabona 2 nóduszos fejlettségéig kijuttatható.
  • Jól keverhető folyékony műtrágyával, gomba- és rovarölő szerekkel.
  • II. forgalmazási kategóriába tartozik.
  • AKG-ban a tanyás gazdálkodás kivételével minden célprogramban használható.

A fent leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt, kérjük, olvassa el és tartsa be atermék címkéjén található utasításokat (dózis, kultúrnövény fenológiája, javasolt növényvédelmi technológia ill. gyártói ajánlások a vetésforgóval és a szalma felhasználásával kapcsolatban).

Ajánlott link: www.ecatalog.hu/gabonatermesztestechnologia.

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

Szabó István

Dow AgroSciences

(0630 9966 371)

[email protected]