fbpx

Műtrágyaszórás korszerűen

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 24.

A mezőgazdasági termelés mai színvonalon – volument és minőséget tekintve – elképzelhetetlen korszerű tápanyag-visszapótlási technológia és annak műszaki háttérének alkalmazása nélkül, akár intenzív, akár extenzív, vagy fenntartható gazdálkodásról beszélünk.

 

Műtrágyaszóró gépek

 

Éppen a különböző termelési szinten alkalmazott, a növények eltérő tápanyagigényét minél hatékonyabban kielégítő műtrágya-kijuttatási technológiák megvalósítása céljából a műtrágyaszóró gépeket gyártó cégek folyamatosan fejlesztik gyártmányaikat.

A hagyományos, mechanikus vezérlésű gépek funkcionális szerkezeti részeinek korszerűsítése, és a gyakorlatban egyre szélesebb körben alkalmazott számítógép-vezérlésű gépek mellett a tábla- vagy tápanyagtérkép alapján működtetett GPS vezérlésű gépek fejlesztése és alkalmazása is növekszik.

A szántóföldi növénytermesztésben a növények fejlődési stádiumának megfelelően, az előzőekben látható blokkvázlat szerinti műtrágyázási eljárásokat alkalmazunk, illetve ennek keretében juttatjuk ki a megfelelő tápanyagot.

Jelen ismertetőnkben az alap-, a starter- és fejtrágyázásra használt szemcsés, szilárd műtrágyák kiszórására alkalmas röpítőtárcsás műtrágyaszóró-gépek újabb konstrukciós megoldásaira, beállítási lehetőségeire, üzemeltetési sajátosságaira térünk ki.

A mai korszerű röpítőtárcsás műtrágyaszóró-gépek beállítása, üzem közbeni vezérlése akár hagyományosan, mechanikus kézi vezérléssel, akár az állító-, szabályzó- és szóró mechanizmus számítógépes vezérlésével, vagy GPS vezérléssel történik csak akkor lehet eredményes, ha az egyes funkcionális elemek konstrukciós kialakítása a műtrágyaszórás szempontjából optimálisan kerültek kialakításra.

Szinte valamennyi röpítőtárcsás műtrágyaszórót gyártó cég (Amazone, Bogballe, Kuhn, Kverneland, Rauch, Sulky, stb.) nagy súlyt fektet a gépek műtrágyaszóró tartályainak kialakítására.

A műtrágyatartályok geometriai kialakítása, és a különböző konzisztenciájú műtrágyák fizikai tulajdonságaihoz (súrlódási kúpszög, boltozódási hajlam, stb.) való alkalmazkodása nagyban befolyásolja az üzemeltetési jellemzőket.

A tartály kialakítása eleve meghatározza a műtrágya rávezetését az adagolási pontra. Éppen ezért a kéttárcsás műtrágyaszórók tartálya osztott kivitelű a két röpítőtárcsa egyenletes anyagellátása érdekében, különösen fontos ez lejtős területen. Néhány gépnél, típusnál szórótárcsánként külön van a tartály választva.

A lejtőn rétegvonal menti szórásnál a beállított értékek, pl. a munkaszélesség megtartása érdekében – egyes típusoknál – a tartály 6-8°-ban keresztirányban billenthető. A műtrágyatartályra vagy a belsejébe – az idegen tárgyak elleni védelem céljából – védőrácsot építenek.

A műtrágyatartályok alatt elhelyezett – a gyártmányoktól és típusoktól függően – eltérő konstrukciós kialakítású és lapátozású szórótárcsákra történő műtrágya rávezetése alapvetően befolyásolja a kialakult szórásképet.

A műtrágyaszóró szerkezetre történő rávezetés az egyes gyártmányoknál mechanikusan, számítógépes programozás alapján elektronikusan és műholdas GPS vezérléssel is változtatható.

Kverneland

 

A Kverneland gyártmányoknál a tartályból a szórótárcsákra szerelt egyenes lapátokra, a kibocsátó perselyeken lévő nyílásokkal lehet szabályozni, és meghatározni a kibocsátási pont helyzetét. Ennek a rávezetési módszernek a következtében a műtrágyaszemcsék spirális mozgóforgással jutnak a szórótárcsára, ami jelentősen csökkenti a szemcsetörést és a porképződést. (1. ábra)

 

1. ábra: Massey Ferguson 5465 traktorhoz kapcsolt Kverneland Exacta-HL röpítőtárcsás műtrágyaszóró gép

 

A Kverneland műtrágyaszórók esetében a szórótárcsák fölött elhelyezett adagolószerkezet segítségével lehet a szórószerkezetre jutó műtrágya mennyiségét beállítani. Lehetőség van külön a normál és külön a kisebb adagmennyiségek beállítására, egy karos mechanizmus segítségével.

Az adagolóegységnél a normál műtrágyamennyiség adagolására három furaton, míg a finom, kisebb mennyiségek beállítása esetén kettő furaton keresztül jut a műtrágya a szórótárcsákra. A Kverneland Exacta CL sorozatú mechanikus, kézi vezérlésű gépei normál és művelőutas, és határ menti szórást is lehetővé tesznek.

A határvonal menti szórás a szélső adagolóegység lezárásával és határoló lemezzel történik, ebben az esetben a határvonal menti szórás biztonságosan, 100 %-osan betartható. A művelőútról történő határvonal menti szórás a billentő munkahenger alkalmazásával lehetséges, a billentő munkahengernek két állása van, környezetkímélő és teljesítmény állás.

A billentő munkahengerrel történő határvonal menti szórás esetében minimális műtrágyamennyiség a határvonalon túlra is jut. A Kverneland Exacta TL Focus sorozatú műtrágyaszórók mechanizmusa az előzőekben ismertetettekkel megegyező, azzal, hogy az összes funkció a Focus II vezérlő rendszerrel elektronikusan vezérelhető.

Ez a rendszer kommunikálni tud a GPS érzékelőkkel is. A 1. ábrán a Kverneland Exacta HL röpítőtárcsás gépét szemléltetjük.

Sulky

 

A Sulky gyártmányú függesztett, kéttárcsás, illetve vontatott kivitelű műtrágyaszóró gépek funkcionális mechanikája hasonló kivitelű az előzőekhez. A Sulky gyártmányú kéttárcsás műtrágyaszórók esetében a szórótárcsák fölött elhelyezett kiömlőgarat helyzetének változtatásával történik a műtrágyaszóró tárcsákra történő rávezetése, ezzel változtatható a gépek szórásszélessége.

A Sulky szórótárcsás műtrágyaszórók esetében a keresztirányú szórásegyenletesség – a különböző adagmennyiség és műtrágya használata mellett – egy kissé szabálytalan alakú, „Gauss” görbe szerint alakul. A Sulky műtrágyaszórókhoz kifejlesztett Justax berendezés érzékeli a műtrágyaszemcsék eloszlását és szórásszélességét.

A géphez kifejlesztett Vision-X monitor segítségével a vezetőülésből állítható a kiömlőgarat, vagyis a ráfolyási pont helyzete. A kiömlőgarat helyzetének változtatása a műtrágya ráfolyási, áramlási irányát változtatja meg. Az állítókar felfelé mozgatásakor nő, lefelé mozgatásakor csökken a szórásszélesség.

A Vision WPB alkalmazásával a gépkezelő a vezetőülésből automatikusan szabályozhatja az adagmennyiséget, a beépített elektronikus mérleg, illetve felbélyegezett, és a lejtőhatást is kompenzáló mérőbélyegek által adott jel segítségével. Az adagmennyiség szabályozása sebességfüggő, helyesebben sebességarányos fordulatszámú elektromos motorokkal.

A táblavégen a fordulókban a suber elzárás hidraulikus munkahengerrel történik. A Sulky műtrágyaszórók tárcsáira egyenes és hajlított szórólapátokat szereltek. A már említett módon az elektromos motorral változtatható helyzetű kiömlőgarat a műtrágyát a normál helyzetbe, illetve a hajlított lapát fölé vezeti.

A Tribord 3D vezérlőberendezéssel tehát a Sulky műtrágyaszórók esetében is lehetőség van a normál üzemű, a táblaszéli és a környezetbarát határvonal menti szórás beállítására.

 


2. ábra: A Sulky gyártmányú műtrágyaszórókkal megvalósítható kézi- és elektronikus vezérlésű szórási üzemmódok


3. ábra: A GPS és elektronikus vezérléssel is működtethető Sulky kéttárcsás, vontatott műtrágyaszóró

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2-3. ábra) A Sulky műtrágyaszórók vezérlése is alkalmas a táblatérképhez igazodó műholdas GPS vezérlésre azzal, hogy a STOP & GO rendszer a táblavégi fordulóknál a suber automatikus elzárását is biztosítja. A vontatott Sulky Polivrac RT műtrágyaszórók a különböző konzisztenciájú anyagok szórására háromféle konstrukciójú adapterrel szerelhetők fel.

Granulátumok nagy szélességgel történő szórásához Epszilon röpítőtárcsás; nedves, ömlesztett anyagok, pelletált komposztokhoz nagy átmérőjű, 5 szórólapátos, tárcsás; száraz, por alakú anyagokhoz 9 m-es csigás szórókeretet használnak, mely szállítási helyzetben hidraulikusan felhajtható.

Kuhn és Rauch

 

Az ismertetett fejlesztési tendenciák az egyéb műtrágyaszórók esetében is megfigyelhetőek. A Kuhn és a Rauch kéttárcsás, függesztett, kisebb tartálytérfogatú MDS 55, MDS 65 és MDS 85 típusú gépei a hatóanyag irányított egy, illetve két sorban és keskeny sávban történő kiszórására alkalmas adapterekkel szerelhetők fel.

Az MDS 735 és 935 RZ típusok műtrágyatartálya szintén osztott kivitelű, egymástól független suber működtetéssel. A nagyobb teljesítményű és tartálytérfogatú Axis sorozatnál a szórótárcsára a műtrágya rávezetése különleges kialakítású résen keresztül történik. A munka-, illetve a szórásszélesség állítása az ejtési pont helyzetének változtatásával, fokozatmentesen történik.

Az Axis 30.1 sorozatgépeinél mechanikusan, és a QE típusoknál elektronikusan – a Quatron monitor segítségével szintén a traktorvezető fülkéjéből – állítható be a különböző üzemmód.

 

4. ábra: Az Axis 30.1 állító mechanizmusa

 

5. ábra: Műholdvezérlésű, automata kormányzású John Deere 7810 traktorral kapcsolt Kuhn AXI 40.1 műtrágyaszóró gép

 

A Kuhn, illetve Rauch gyártmányú gépek esetében az Axis 40.1 típus mérleggel beépített változatnál menet közbeni műtrágyamennyiség korrekcióra van lehetőség. (4-5. ábra) Ezen nagyobb tartálytérfogatú változatokhoz szállítókocsit is kifejlesztettek.

 

6. ábra: Szállítókocsira ültetett Kuhn Axis 30.1

 

Munkahelyzetben a feltöltött tartályú műtrágyaszóró kocsi a szállítókocsira támaszkodik, ezzel tehermentesíti az üzemeltető traktor hárompontú függesztő berendezését, illetve kisebb emelőképességű traktor is elegendő az üzemeltetéshez. (6. ábra) A QE Quatron monitor segítségével a GPS vezérlés is megvalósítható.

 

Amazone

 

Az Amazone gyártmányú, ZA-M sorozatú, kettős tárcsás, függesztett műtrágyaszórók szintén tárcsánként osztott garatú magtartállyal készülnek. Mindkét garatban függőleges tengelyű, alacsony fordulatszámú spirál már a kiömlési pont felett körpályára vezeti a műtrágyát. Az Amazone gyártmányú gépek „SBS” rendszerű szórótárcsákkal vannak felszerelve.

Ennél a rendszernél a kiömlési pont pozíciója nem változik, közvetlenül a tárcsa középpontjában történik a műtrágya kiadagolása. Ezeknél a műtrágyaszóróknál a hátrahajló, negatív állású szórólapátok kíméletesen gyorsítják fel a műtrágyát a kívánt sebességre, illetve juttatják a megfelelő röppályára.

 

7. ábra: Az amazone ZA-M hátrahajló lapátokon a szórótárcsája

 

Természetesen az Amazone gyártmányú műtrágyaszórók esetében is a mechanikus, kézi állítási lehetőségen túl az elektronikus vezérlés is megtalálható. (7. ábra)

 

Bogballe

 

8/a/b. ábra: A Bogballe „M” sorozatú műtrágyaszóró gépcsaládja

 

A függesztett, kéttárcsás műtrágyaszórók szinte kivétel nélkül családelven készülnek, különböző térfogatú tartályokkal. Ezt az építési elvet a Bogballe műtrágyaszórók L sorozatú gépcsaládjával szemléltetjük a 8/a/b. ábrákon. A sorozat tagjai közül az L1 plus típus 700-1600 literes műtrágyatartállyal készül, a munkaszélessége pedig 10-18 m közötti.

A nagyobb, L2 plus változat tartálytérfogata 700 és 2050 literes, a munkaszélessége pedig 12-24 m lehet. A Bogballe M széria szintén kettő nagyobb tartálytérfogatú tagból áll. Az M2(W) base 1000—2100 l, az M2(W) plus 1800-2550 l l, az M3(W) plus pedig 1800-4050 l tartálytérfogattal rendelkezik.

A Bogballe L és M sorozatú gépein is beállítható a normál-, táblaszéli- és határvonal menti szórás. A Bogballe gépeknél a normál szórótárcsák egymással szemben forognak és azonos körív mentén, azonos területen helyezik el a műtrágyát. A táblaszéli szórás esetén pedig a szórótárcsák egymástól elfelé forognak, és két különböző szórásképet alkotnak.

 

9/a/b. ábra: A Bogballe gépek excentrikus boltozódás gátlója

 

A Bogballe röpítőtárcsás műtrágyaszóró gépek esetében az egyenletes kiszórást nagyban elősegítik az excentrikus forgómozgást végző karos boltozódás gátlók, melyek az önbeálló aszimmetrikus nyitású és zárású adagolópontra, illetve nyílásra egyenletesen, kíméletesen, porosodás mentesen vezetik rá a műtrágyát. (9/a/b. ábrák)

A függesztett, röpítőtárcsás műtrágyaszórók üzemelését a zavarmentes kiszolgálás, műtrágya utántöltés nagyban elősegíti, ezért gyakran alkalmazzák a flexibilis konténereket és az üzemeltető traktorra szerelt konténeremelőket. A Bogballe gépekhez is kifejlesztették a BM 1250 típusú emelőszerkezetet,melynek segítségével az utántöltés gyorsan és biztonságosan elvégezhető.

 

10. ábra: Nagy teljesítményű műtrágyaszóró felépítmény magajáró permetező alvázra építve

 

A műtrágyaszórási technológia hatékony, nagy teljesítményű és pontos eszköze a magajáró permetezőgépek alvázára csere felépítményként használható hevederes lehordó szerkezetű felépítmény. (10. ábra)

New Leader

 

A John Deere 4930 magajáró permetező alvázra szerelt New Leadar L 30.30-4 műtrágya tartálya osztott kivitelű, és a hevederek is osztottak. Ez a megoldás lehetővé teszi a különböző műtrágyaféleségek egyidejű, pontos kijuttatását.

A műtrágyaszóró felépítmény mechanikája természetesen elektronikusan vezérelhető, a magajáró alváz – alapgép pedig alkalmas GPS kommunikációra az automatakormányzás és tábla- tápanyagtérkép szerinti differenciált műtrágya kijuttatásra.

A csere felépítményes műtrágyaszóró gép használata jelentősen javíthatja a nagy értékű, és egyébként a növényvédelmi előrejelzés alapján idényjelleggel használatos, magajáró permetező műtrágyaszóró alvázak kihasználását.

 

11. ábra: A műtrágyaszórók kiszolgálására jól használhatók a csigás feltöltő kocsik

 

A nagy teljesítményű vontatott- vagy szállítókocsis műtrágyaszórók kihasználását pedig nagymértékben javítja a csigás töltő-átrakókocsik használata. (11. ábra)

A rövid műszaki ismertetőnkkel talán sikerült ráirányítani a figyelmet arra, hogy a mai korszerű műtrágyaszóró gépek a kezelési utasításoknak megfelelően beállítva az egyszerűbb változatoktól a bonyolultabb elektronikus vagy GPS vezérlésű gépekig alkalmasak a tápanyag visszapótlással kapcsolatos agrotechnikai igények kielégítésére, a környezet károsítása, illetve az érvényes környezetvédelmi előírások betartása mellett.

Az ismertetőnk nem terjedhetett ki minden gyártmányra és típusra, elsősorban fejlesztési trendeket vázoltunk fel, melyek egyes mozzanataiban vagy teljes egészében egyéb típusoknál is megfigyelhető.

 

Kelemen Zsolt