fbpx

N-Lock™ a kultúrnövény számára hosszabb ideig felvehető többletnitrogén érdekében

Írta: - 2020 április 09.

A kijuttatott nitrogén- (szerves vagy szervetlen) trágyának körülbelül 40-70%-a hasznosul a kultúrnövény által. A nitrogén jelentős arányban (10-50%) kerül veszteségként a talajvízbe nitrát (NO3-) formában (kimosódás), illetve a légkörbe (emisszió) nitrogén (N), nitrogén-oxid (NO) és dinitrogén-oxid (N2O) gáz formájában (1. ábra).


1. ábra

 

  1. Tudományosan bizonyított, hogy az N-Lock™ megtartja a nitrogént a gyökérzónában, elősegíti a termés maximalizálását azzal, hogy a növények hatékonyabban használják fel a kijuttatott nitrogént.
  2. A nitrogéntartalmú műtrágya ammonium (NH4+) formájának stabilizálása a nitrifikációs folyamat késleltetésével bizonyított módszer a kimosódás és a denitrifikáció révén történő nitrát-nitrogén veszteségének csökkentésére.
  3. Ha a nitrogénmenedzsment eszközeként használják, az N-Lock™ segítséget nyújt a gazdálkodóknak és tanácsadóiknak a megfelelő nitrogéndózisok megtervezésében a műtrágyázási programban a termés optimalizálásához.

 

A Corteva Agriscience amellett, hogy az ajánlott technológiával a termelés gazdaságosságát emeli, elkötelezett a talajvizek védelmében és az emmissziós gázok kibocsájtásának csökkentésében is.

Növelhető-e a kijuttatott nitrogén hasznosulási aránya?

A kulcskérdés, hogy mennyi ideig tudjuk a nitrogént NH4+ formában tartani, mivel ez a forma lényegesen stabilabban képes csatlakozni a negatív töltésű talajrészecskékhez (kolloidokhoz), mint a szintén negatív töltésű NO3-.

A talajban a Nitrosomonas baktériumok felelősek a nitrifikációs folyamatban az ammónia nitritté történő átalakításáért. Az N-Lock™ hatóanyaga, a nitrapyrin nem biocid anyag, nem öli meg a Nitrosomonas baktériumokat, csak lassítja a metabolizmusukat, ezáltal csökkentve a nitrifikáció sebességét. A nitrapyrin hatása a talajban 60-80 napig is eltarthat. Ezután a hatóanyag ártalmatlan részekre bomlik a talajban, a Nitrosomonas baktérium populáció aktivitása felgyorsul és újra teljes erővel zajlik a nitrifikációs folyamat. A 60-80 napos periódus letelte után (miután a nitrifikáció újra elindul) pedig nagyobb mennyiségben van jelen felvehető nitrát, amit a növény ekkor hasznosít. Így csökken a nitrogén kimosódási vesztesége, vagyis a trágyázás negatív környezeti hatását, a talajvízben felhalmozódó nitráttartalmat korlátozni tudjuk. Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, növekedhet a termés és a minőség is, ami a gazdálkodás eredményességét növeli.

Az N-Lock™ segítségével megnövelt nitrogénhasznosulás miatt csökkenthető-e a kijuttatott nitrogén mennyisége?

A válasz egyértelmű: NEM! Kísérleteink igazolták, hogy kukoricában 5-10%-kal lehet fokozni a termés mennyiségét, de a nagyobb értékeket az intenzívebb nitrogén-visszapótlás esetén kaphatjuk. Vagyis a magas adagú nitrogén (100 kg/ha vagy a feletti) és az N-Lock™ együttes használata adja a legjobb hasznosulást! (2. ábra).

2. ábra. Forrás: saját kísérletek, 2013-2017

Kukoricában a vetés előtt az alaptrágyával együtt kell használni az N-Lock™-ot, 2,5 l/ha dózisban. Ha folyékony műtrágyával vagy hígtrágyával együtt történik a kijuttatás, akkor tankkeverékben, szilárd műtrágya (pl. karbamid) alkalmazása esetén pedig a műtrágya kiszórása után az N-Lock™-ot 150-300 l/ha lémennyiséggel javasolt teljes felületre kipermetezni, és magágykészítéssel (pl. kombinátorral) 6-8 cm mélységben kell bedolgozni a talajba.

Kifejezetten javasoljuk áru-, siló- és csemegekukorica termesztésekor, valamint vetőmag-előállításban is. Ezeknél a termelési céloknál különösen nagy a termésnövekedés értéke.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!