fbpx

Napraforgó- és kukoricabetakarító adapter kiegészítők

Írta: Agrárágazat-2020/08. lapszám cikke - 2020 augusztus 19.

Az elmúlt egy-másfél évtizedben jelentősen fejlődött a piacon elérhető napraforgó- és kukoricabetakarító adapterek felszereltsége. Napjainkban számos alapvető kiegészítővel tehető hatékonyabbá munkájuk. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

A magas napraforgótarló a gumiabroncs legnagyobb ellensége!

A napraforgó betakarításakor törekedni kell arra, hogy az adapter vágószerkezete minél rövidebb szárrésszel vágja le a tányérokat, így a vágási magasságot mindig az állománynak megfelelően kell megválasztani. Minél kevesebb szárrész kerül be, annál jobb lesz a magelválasztást követően a termény tisztasága, de nem deszikkált állományban ez azért is fontos, hogy minél kevesebb szárrész kerüljön betakarításra a tányérral, mert ellenkező esetben a nedves, vastag szárdarabok a cséplés alatt, a napraforgószemekkel összekeveredve megnövelik annak nedvességtartalmát. Viszont a vastag, erős szárú, magasra hagyott napraforgótarló sok súlyos, maradandó sérülést okozhat a kombájnok, illetve a kiszolgálást végző traktorok, szállítóeszközök, de még a tarlóhántást végző erőgépek gumiköpenyeinek profiljában, szövetvázában, oldalfalában. Ugyanígy sérülési kockázatot jelentenek a magasan visszamaradt napraforgószárak a betakarítógépek, illetve traktorok alacsonyabban húzódó vezetékei, tömlői számára. Azért, hogy ilyen károk ne fordulhassanak elő, és a talaj-előkészítés műveletét is segítsük, a soros, gyűjtőtálcás rendszerű napraforgó-adapterek egyik legismertebb kiegészítője a szárzúzó berendezés.


Hazai gyártású, szárzúzóval szerelt soros napraforgó-betakarító adapter


A szárzúzóval szerelt napraforgó-adapter munkája után maradt tarló

A kukoricacső-törő adapterek ma már kivétel nélkül mind soronkénti száraprítóval rendelkeznek, de a napraforgó-adaptereken való alkalmazásuk sem újkeletű. Kevesen feltételeznék, hogy az első szártépővel szerelt napraforgó-adapterek még a 80-as évek közepén, az orosz Rostselmash DON-1500 kombájnokkal érkeztek hazánkba. A 8 soros PSZP-10 adapter szártépője vízszintes tengelyű kalapácsos rendszerű volt. Néhány évvel később ennek azadapternek már a hazai gyártású változata is elérhető volt.

Szárzúzás betakarítással egymenetben, napraforgóadapternél is

Az elmúlt évtizedek felhasználói és üzemeltetési tapasztalatai alapján már inkább a soronként vágókéspárral szerelt, vertikális rotorral dolgozó szárzúzó berendezéssel rendelhetők a hazai és egyes import gyártású adapterek. Ezek egyszerű felépítésűek, meghajtásuk kis, kb. 10% teljesítménytöbbletet igényel a kombájntól, és hatékonyan dolgoznak. Felfüggesztésüket tekintve kétféle kivitelben állnak rendelkezésre ezek a kiegészítők. Az egyik a merevgerendelyes változat, ahol a rotorok az adapter alá, a két végén flexibilisen felfüggesztett merev zárt házból mechanikusan kapják a meghajtást. Az egyszerű felépítésnek egy hátránya is van, mégpedig a korlátozott talajkövetése. Nagyon nehéz terepviszonyok között, 6-8 soros adapternél is előfordulhat, hogy a merev hajtásházas változat rotorjai vagy esetleg maga a hajtásház is ütközik a talajjal vagy gyalulja azt. A másik variációnál szintén késpárral szerelt vertikális rotorok végzik az aprítómunkát, de itt a soronkénti rotortagok egyenként flexibilis felfüggesztésűek, és külön-külön követik a felszín egyenetlenségeit. A rotorok hajtása hidromotorokkal, hidrosztatikus úton történik. Ez a szártépőváltozat kevésbé érzékeny a talaj durvább felszínváltozásaira. Természetesen a hazai gyártású modellek mellett néhány import soros napraforgó-betakarító adapter is elérhető már szárzúzóval, de ezek általában merev hajtásházú, mechanikus hajtású változatok, soronkénti, késpáros zúzórotorokkal. A tarlómagasság rugóterheléses csúszótalpakkal szabályozható. Azoknak sem kell kétségbe esniük, akik esetleg a sorfüggetlen napraforgó-betakarító adapterek mellett teszik le a voksukat. Jó néhány nagy nyugat-európai adaptergyártó szereli már fel a sorfüggetlen adapterét függőleges rotoros zúzóegységekkel.

Szártőcsonktaposók, kúpos terelőcsigák

A szárzúzók már hosszú ideje állandó kiegészítői a kukoricacső-törő adaptereknek. Soronként két-három késsel dolgozó függőleges tengelyű, mechanikus hajtású száraprító rotorok végzik a zúzást, konstrukciós eltéréseket leginkább csak a meghajtásuk módjában mutatnak. Viszont számos hasznos kiegészítő jelent meg az utóbbi 1-2 évtizedben a csőtörő adapterek felszereltségében (alapkivitelben vagy külön rendelhető opcióként). Fentebb már a napraforgó-adaptereknél kitértünk az álló szármaradványok gumiabroncsokra gyakorolt káros hatásaira. Ez a kukoricabetakarításnál sincsen másként, annak ellenére, hogy itt már szinte minden adapter szárzúzóval szerelt.


A szárzúzott, de magasra hagyott kukoricatarló is rövidítheti a betakarítógép abroncsainak élettartamát


A szártőcsonktaposók párban, egymás mellett lévő két sor vonalába is felszerelhetők

Viszont a szárzúzás után is általában 15-25 cm-es kukoricaszártő-csonkok maradnak. Mivel egy alacsony nyomású, nagyméretű kombájngumiköpeny igen nagy beruházási tétel, ha elhasználódott, így nem mindegy, mennyi az élettartama az abroncsnak. Ha gumihevederes járószerkezettel szerelt kombájnunk van, annak hevederénél szintén fontos ez a szempont. Ha szeretnénk tenni ennek érdekében, és évente nagy területen végez kukoricabetakarítást gépünk, akkor érdemes az adaptert felszerelni szártőcsonktaposóval. Ezek a kiegészítők lényegében hasonló egységek, mint pl. a tarlómagasság-határoló csúszótalpak, és a talajra mért terhelésük is azokhoz hasonlóan spirálrugós szabályozású. Vannak olyan kukoricacső-törő adapterek, amelyeknél a taposóknak – csatlakozási megoldásuknak köszönhetően – állítható a pozíciója, és nagyon széles abroncs esetén akár egymás mellett lévő két sor vonalába is felszerelhetők párban. Egyes modelleknél már azalapkivitel része, ám van olyan adapterszéria, amelynél még csak külön rendelhető tétel a szártaposó, de egy adapterbeszerzésnél mindenképpen érdemes olyat választani, ahol így vagy úgy, de rendelkezésre áll ilyen kiegészítő. Szintén sok szériánál alapfelszereltség, de van, ahol külön rendelhető tétel a hidrosztatikus hajtású kúpos, szélső szárterelőcsiga. Ezek a kiegészítők leginkább a szél által megdöntött vagy elfeküdt, összekuszálódott, nagy levéltömegű állományban segíthetnek a veszteségek csökkentésében.


Hazai gyártású napraforgó-átszerelő készlet kukoricacső-törő adapterhez


Kúpos terelőcsigával szerelt kukoricacső-törő adapter

Átalakítás napraforgóbetakarításra

Szintén külön vásárolható a kukoricabetakarító adapterekhez a napraforgó-betakarításhoz átalakító készlet. A gazdálkodók igényeinek megfelelni próbáló adaptergyártók közül jó néhány már biztosítja a külön megvásárolható, profi napraforgó-átszerelő egységcsomagot a csőtörő adaptereihez. Azok számára jelenthet ez a megoldás költségkímélő alternatívát, akik minden évben, de alacsony vetésterületen termesztik az olajnövényt. Így a kukoricabetakarító adapterek alkalmazási területe is nő, átalakításuk pedig minimális beruházással jár. A készlet felszerelése során a törőhengereket kiiktatják. A készlet az adapterbehúzó fülesláncát hajtó lánckerékre szerelt rotációs késpárokból (kerekenként 2 késpár), állókésből és a törőlécek alá szerelhető betétlemezből áll. Az adapter fülesláncai a napraforgó szárát a forgókéshez húzzák, ami a tányért levágja, majd a fülesláncok a középre hordó csigához szállítják. Az ilyen átalakított adapterek vesztesége 4-5 km/h munkasebesség mellett 4% alatt tartható, melynek nagy részét a tányérból kipergő szabad szemek okozta veszteségek adják.

Amint összeállításunkból is kitűnik az adaptergyártók egyre több kiegészítővel javítják a napraforgó- és kukoricabetakarító adapterek munkaminőségét, illetve csökkentik a betakarításban résztvevő gépek igénybevételét.

Farkas Imre