fbpx

A modern vetőmag genetika és növényvédelem adta biztonság

Írta: - 2017 március 17.

A Caussade Semences – a nemzetközi napraforgó-nemesítés élvonalába tartozó cégcsoportként -kiváló, az 1996-ban felfedezett IMISUN génnel rendelkező CL hibridekkel rendelkezik, melyek imidazolinon-ellenálló képességéről a termelők az elmúlt években a hazai termesztési tapasztalatok alapján is megbizonyosodtak.

Fejlesztéseink eredményeképpen az új, CLHA+ génnel rendelkező EUROPA CLP hibrid hazánkban az elsők között került piaci bevezetésre.

A Caussade fejlesztői az imidazolinon-ellenállóságot különböző és emelt dózisú herbicid adagolás mellett ellenőrizték. A kezeléseket eltérő időpontokban, a gyomok és a napraforgó különböző fejlődési stádiumaiban végezték.

2016-ban a gyomirtás hatékonyságát az időjárás a hazai kísérleteinkben is nagyban befolyásolta. A csapadékos évjárat miatt a kezelések elvégzésének időpontja nagyon fontossá vált, mert a sok eső olyan lendületet adott a gyomok kultúrnövény-elnyomó képességének, amely a szükséges herbicidek nélkül a napraforgó kezdeti fejlődését hátráltatta volna. Tapasztalatunk, hogy a gyomok 2-4 leveles állapotában elvégzett kezelések bizonyultak a leghatékonyabbnak.

2014-15-16 években a CLP gyomirtási rendszer termőképességre gyakorolt hatását is górcső alá vettük. A CLP technológiának köszönhetően az EUROPA CLP növények zavartalanul, gyomkonkurencia nélkül fejlődtek, termésszintjüket, olajhozamukat és olajtartalmukat minden vizsgált helyszínen kiegyensúlyozottan megőrizték, stabil eredményeket mutatva az eltérő évjáratokban is. Minden kísérlettípusban – és az elmúlt 3 év demo vizsgálatai alapján – az évjárat hatás ellenére is 3 t/ha felett teljesített, míg 2016-ban a micro parcellákon 5 t/ha közeli terméspotenciált mutatott.

Hibridünk és az új technológia előnye, hogy általa a termő területekre kijuttatott tápanyagokat és a lehullott csapadékot teljes egészében a napraforgónövény veszi fel, így költséghatékonnyá válik a tápanyagutánpótlás, és hasznosul a csapadék teljes mennyisége. További eredményességet érhetünk el tőszám-optimalizálással, mivel korábban – a gyomosodással számoló gazdáknak – tőszámemeléssel kellett biztosítani az eredményt adó egyedszámot. Emellett a CLP hibridek tifenszulfuron-metil hatóanyaggal szembeni érzékenységük miatt elhárult a CL napraforgó-árvakelések veszélye is, a napraforgó termesztése lehetővé válik még a szójatermesztő területeken is. Mondhatjuk, hogy EUROPA CLP hibridünk a CLP gyomirtási rendszernek azon eleme, mely a herbiciddel karöltve még nagyobb biztonságot nyújt a napraforgó-termesztők számára.

Molnárné Fehér Gyöngyi
fejlesztőmérnök