fbpx

A PETKUS technológia segíti az „UTÓD-AGRO” Kft. fejlődő gazdaságát

Írta: Kohout Zoltán - 2018 szeptember 25.

A sikeres szántóföldi növénytermesztésnek és különösen a vetőmag-előállításnak csak az egyik nagy alapja a hatékony növénytermesztés-technológiák alkalmazása. A másik a megfelelő tisztító- és szárítóüzemi háttér, amely nem képzelhető el minőségi munkára képes, kifinomult műszaki bázis nélkül. A szigetvári „UTÓD-AGRO” Kft. növekedésében és szakmai fejlődésében ezért volt és van döntő szerepe a PETKUS – Közép-Európa Kft.-vel való gyümölcsöző együttműködésnek, ami jelentős támasza a gazdaság eredményes és növekedő működésének.

A jövőnek építenek

A gyermekeim veszik majd át a gazdaság vezetését, ezért az utóbbi években már minden fejlesztés abban a tudatban történik, hogy itt mindent a jövőnek építünk – mutat körbe az „Utód-Agro” Kft. tulajdonos-ügyvezetője a szigetvári gazdaság tágas udvarán. Cserveni Csaba agrármérnök csaknem két évtizede vezeti a vállalkozást, amely folyamatos növekedés, türelmes gyarapodás – földvásárlások és -bérlések – révén érte el a mai, összesen mintegy 1300 hektáros birtokméretet. A hagyományos szántóföldi növények és a cukorrépa, szója termesztése mellett az „UTÓD-AGRO” Kft-nél is nagyobb területen integrált szolgáltatást is vállalnak. Ezen túlmenően mind fontosabb szegmens a gazdaságban a jelentős volumenben termelt-termeltetett vetőmag-előállítás. Őszi kalászosokból például évente 40-50 hektáron, szójából 120-150 hektáron állítanak elő vetőmagot, a napraforgó-vetőmag is évi 100-150 hektáron terem. Mindemellett aprómag-vetőmag előállítással is foglalkoznak. – Ez a szegmens rendkívül szigorú technológiát kíván nemcsak a termesztéstechnológiában, hanem a feldolgozás során is, amikor tisztítjuk, szárítjuk, csávázzuk, és végül big bag-zsákos csomagolásba készítjük össze a terméket – foglalja össze a szigetvári gazdaság egyik fő profiljának tennivalóit a gazdaság vezetője.

A PETKUS technológia jelentősen segítette a gazdaság fejlődését Az évek során kibontakozó fejlődés elképzelhetetlen lett volna felkészült szakmai partner nélkül, ezért az „UTÓD-AGRO” Kft. már a folyamat kezdetén, a 2000es évek elején a PETKUS technológiában bízva építette meg az első 15 t/ó teljesítményű szárítót, és a hozzá tartozó négy, egyenként csaknem 1370 tonnás silót, továbbá a 2000 tonnás tárolócsarnokot.

Előzmény híján a környéken tájékozódtunk, és sok gazdaságot felkerestünk. Azt láttuk, hogy a PETKUS-létesítmények nem véletlenül a legelterjedtebbek: megbízhatóan üzemelnek, energiatakarékosnak, és egyszerűen, jól kezelhetőnek mondták ezeket a szárítókat. Ezért mi is a PETKUS típust választottuk. Nem bántuk meg, és megelégedéssel használjuk a megépített technológiát! – mondja a gazdaság vezetője.

A módosítások és bővítések nem is a PETKUS körültekintő és gazdaságra szabott tervezői-kivitelezői munkájából vagy a létesítmények kialakításából koncepciós elrendezéséből adódtak: hanem a teljesítmény igények nagyságrendi növekedéséből.

A 2006-2007-es évekre már kicsinek bizonyult a szárítókapacitás, ami persze örömteli fejlemény, hisz’ azt mutatta, hogy erősödik, bővül a gazdaság. A szárítási teljesítmény növelésének igényét a PETKUS magasítással oldotta meg 20 t/ó-ra, amit a német gyárban jól megtervezett és megalkotott moduláris szerkezet könnyen és egyszerűen lehetővé tett. Néhány éve, amikor gyorsan nőtt a bérben művelt területek nagysága és az integrációnk, már láttuk, hogy ez sem lesz elegendő, ráadásul a fiaim is akkoriban kezdtek aktívan bekapcsolódni a gazdaság működtetésébe – vezet vissza Cserveni Csaba ahhoz a gondolathoz, hogy miért is fontos a jövőorientált együttműködésük a PETKUS – Közép-Európa Kft.-vel. A telepen korábban már megelégedéssel használt PETKUS terményszárító tornyot azonos típusú 37,5 t/ó kapacitású szárítótoronyra cserélték le 2016-ban. A teljes kiszolgáló-létesítmény kibocsátási nagyságrendjére jellemző, hogy a 40 t/ó teljesítményű kiszolgáló anyagmozgató technológiát 60 t/ó teljesítményre növelték, illetve a technológiai sorba utótisztítóként beépítésre került egy modern nagy teljesítményű PETKUS U15 típusú tisztítógép.

Kiváló műszaki megoldások biztosítják a vetőmag-minőséget

Mi már a 2020 utáni időszakra készülünk, amikor nem biztos, hogy a mai EU-támogatások hozzáférhetőek lesznek, az viszont biztos, hogy a minőségi vetőmag-előállítási infrastruktúrára, a stabil és hibátlan vetőmagra akkor is nagy szükség lesz!Az idei évben került beüzemelésre egy vetőmag feldolgozási követelményeket is kielégítő új PETKUS technológiai sor. Ennek részei egy PETKUS DWU4012 típusú hőcserélővel ellátott szárító, 2 db PETKUS U15 típusú tisztítógép, valamint a magkímélő (íves aljú rédler, szállítószalagok) PETKUS anyagmozgató rendszer, és egy 213 köbméteres tranzittartály mérleges big-bag zsákolási lehetőséggel. – Ez az új PETKUS technológia új lehetőséget nyitott meg a számunkra, hiszen az integráció nagyobb árunövény kezelése mellett olyan műszaki hátteret adott, amelyre magabiztosan támaszkodhatunk a vetőmag-előállítás szigorú minőségi követelményeit illetően is – mondja Cserveni Csaba.

A PETKUS ugyanis a hazai piacon még nem látott műszaki megoldással telepített szárító berendezést, valamint az azt kiszolgáló technológiát az „UTÓD-AGRO” Kft.-nél. Azon felül, hogy a megvalósított technológiai sor általános termények feldolgozására is alkalmas nagy teljesítménnyel, kielégíti a gabona, napraforgó és akár a szója vetőmag feldolgozási követelményit is!

A vetőmag-előállításnál döntő jelentőségű, hogy a szemet nem érheti olyan mechanikai- vagy hőhatás, amely a csíraképességet rontaná. A szárítótérben, olyan hőcserélős rendszer működik, amely biztosítja, hogy a külső felmelegített levegő közvetlenül nem, hanem indirekt módon juttat a terményzónába. Ezzel biztosított az, hogy az esetlegesen felgyülemlő olajospor nem kaphat szikrát, mely által az üzemeltetés biztonsága nagyon magas, illetve a szükséges alacsony hőfokú szárítás is könnyen biztosított, hogy a terményszemeket ne érje túlzott, roncsoló hő, vagyis kisebb a vetőmag minőségét károsító hatás – foglalja össze a műszaki szempontokat a PETKUS – Közép-Európa Kft. cégvezetője. Gergely Sándor (a közös felvételen balról) azt is elmondja, hogy a kíméletes és biztonságos szárítást az is segíti, hogy vetőmag-szárítás idején a hőcserélő külön égővel ellátott, míg a nagyobb teljesítényű, „hagyományos” szárítási igény kielégítésére a PETKUS szárítókban eddig is megbízhatóan működő sorégő („szőnyegégő”) is beépítésre került, természetesen a kiváló energetikai jellemzőket adó hő-visszavezetéses rendszerrel.

Ezért is mondják gyakran elismeréssel vetőmag-termeltető partnereink, hogy nem ilyen feldolgozási minőséghez vannak szokva… – teszi hozzá meggyőződéssel Cserveni Csaba.

Ütemezhető növekedés, stabil partnerség

Mindezek megalapozzák, hogy az „UTÓD-AGRO” Kft.-nél szója, napraforgó és kalászos vetőmag-feldolgozást is bevezeti szigetvári telephelyén.

A vetőmag előállítás eddig is a PETKUS által tervezett és kivitelezett létesítményekre épült – mondja a gazdaság vezetője. – A mobil rendszerű, azaz áthelyezhető csávázót és a big-bag zsákolórendszert is a PETKUS építette fel az elmúlt években. Ez a sokéves együttműködés azért is előnyös a számunkra, mert már az eddigi beruházások is úgy valósultak meg, hogy kompatibilis, könnyen hozzáilleszthetők legyenek a további beruházási ütemek – utal a folytatás következő fázisaira Cserveni Csaba.

A tervek ugyanis arra mutatnak, hogy az „UTÓD-AGRO” Kft-nél új vetőmag feldolgozóüzemet is építenek majd – a már meglévő PETKIUS technológiához kapcsolódóan. – Az is meggyőző számukra, hogy a PETKUS – Közép-Európa Kft. vezetése és szakemberei „nem engedik el” a Megbízó kezét azután sem, hogy az új létesítmény felépült: folyamatos a szakmai-partneri jelenlét és a megbízható háttérszolgáltatás – mondja a Kft. vezetője.

Számunkra is öröm az együttműködés: hogy partnerek lehetünk az „UTÓD-AGRO” Kft kibontakozásában, növekedésében és a minőségi vetőmag-előállítás komoly szakmai hátteret igénylő feladatában. Közös sikernek érzem, hogy a gazdaság elfogadta a PETKUS gyár által együttesen kialakított megoldási javaslatainkat, specifikációnkat, és együtt hozzuk létre ezt a fejlesztést – tette hozzá Gergely Sándor, a PETKUS – Közép-Európa Kft. cégvezetője.

Kohout Zoltán

PETKUS-Közép-Európa Kft.
2045, Törökbálint, Dulácska utca 1/C
E-Mail:
[email protected]
Gergely Sándor, cégvezető: Tel.: +36 30 299 2351
Porkoláb Gábor, értékesítési vezető: Tel.: +36 30 299 1524
Patonai Lajos, alkatrész- és szervizvezető: Tel.: +36 30 299 1485
Draskovich Attila, tervezőmérnök: Tel.: +36 30 194 5914
Belső Károly, szerviztechnikus: Tel.: +36 30 390 0083
www.petkus.hu
Strong Seed. Healthy Grain. PETKUS.