fbpx

A Babona termelői szemmel

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 26.

Vannak olyan termelők, akik már évekkel ezelőtt felfedezték a Babona rendkívüli genetikai hátterét és élvezik a fajta megbízhatóságát.

Az elmúlt néhány napban sikerült olyan termelőkkel beszélgetnem, akik már évekkel ezelőtt felfedezték a Babona rendkívüli genetikai hátterét és azóta élvezik a fajta megbízható teljesítményét. Az a tény, hogy kiemelkedő terméspotenciál mellé malmi minőségi paraméterek társulnak, már önmagában létjogosultságot ad a fajtának a piacon. Azonban kiderült, hogy ennél lényegesen sokrétűbb a helyzet. A Babona rendkívül megbízható.


Ők már megtapasztalták a Babona megbízhatóságát – termelők, akikkel beszélgettem

A fajta a vetőmagnorma megfelelő beállításával akár az optimális vetésidő után is elvethető. Erre Fejes úrtól sikerült egy nagyon találó receptúrát kapnom, miszerint október 20-ai utáni vetés esetén a 250 kg/ha-os vetőmagnormát dekádonként 10 kg-mal emelik és így biztonságosan elvethető a Babona akár még november elején is. A vélemények szerint a kezdeti fejlődése és bokrosodó képessége az átlagosnál némileg jobb a fajtának. A Babonának jó a szárszilárdsága és kiváló a betegség-ellenállósága, különösen a levélbetegségekkel szemben. A 2014-es sárgarozsda fertőzést sikeresen átvészelte megtartva a genetikai hátteréből adódó kiemelkedő terméspotenciált és a malmi minőséget. Mindegyik termelő elmondta, hogy a Babona sikeresen megvédhető a kórokozók és kártevők ellen egy-kétszeri kezeléssel. Rendszerint az első kezelés egy olcsó készítménnyel szokott történni és általában a második alkalommal egy szisztémikus szert szoktak választani a termelők. A tápanyag-utánpótlásnál eltérőek voltak a vélemények, mindenki másra esküdött, de azt mindnyájan elmondták, hogy harmonikus tápanyag utánpótlásra törekszenek, amit rendszerint meghálál a Babona minőségben és mennyiségben is. A fajta minimális veszteséggel takarítható be és az átlagosnál jobb a szalmakihozatala. Minden évjáratban üzemi szinten a legjobb termésátlagok között szokott szerepelni és rendszerint malmi minőséget állapítanak meg a termés bevizsgálása során. Egybehangzóan elmondták a termelők, hogy nem cserélik le a Babonát, mert egy ilyen megbízható és sokszínű genetikai háttérrel rendelkező fajtával nem minden nap találkozik az ember.

Farkas-Csamangó Tamás
30/471-9874
http://www.agromag.hu