fbpx

RAPOOL: élen a Clearfield gyomirtási technológiában

Írta: - 2016 augusztus 17.

A változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont a repcetermesztés során elérhető termésbiztonság, amit a körülményeinkhez leginkább illeszkedő hibridek kiválasztásával tudunk növelni. A Clearfield-hibridrepcék termesztésével lehetőség nyílik a sikeres és jövedelmező termesztésre problémás gyomviszonyú területeken is.

Az őszi gyomirtás a repce termesztéstechnológiájának kulcsfontosságú eleme. Egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a repce termésmennyisége jelentős mértékben ősszel alapozható meg. Ha teret engedünk a gyomok fejlődésének, jelentősen csökkenthetjük nemcsak az állomány megfelelő fejlődését és télállóságát, de a termésbiztonságot és a termésmennyiséget is. A gyomos állomány ráadásul kedvez a kártevők és kórokozók felszaporodásának is.

A Clearfield gyomirtási technológiát a kedvezőtlen gyomviszonnyal jellemezhető, főleg a szárazságnak kitett területeken a legbiztosabb megoldásnak tartjuk. A technológia egyik nagy előnye, hogy a már kikelt repceállományunkat kezelhetjük. A gyomirtó szer hatékonyságát nem befolyásolják az időjárási tényezők. Száraz őszön, amikor a fiatal repceállomány a vízhiány miatt stresszes állapotban van, nem engedhetjük meg, hogy fejlődési erélyét még a gyomok jelenléte is gyengítse.

A RAPOOL Clearfield-hibridrepcéi: EDIMAX CL, VERITAS CL és az új PHOENIX CL

A RAPOOL nemesítői és fejlesztőmunkájának eredményeképpen a hazai körülményekhez leginkább igazodó, a helyi termesztési rendszerek elvárásainak megfelelő hibridekkel áll a repcetermesztők rendelkezésére. Az elmúlt években a NÉBIH fajta-összehasonlító vizsgálataiban a RAPOOL Clearfield-repcéi mindig kiemelt helyen végeztek (1. ábra és 2. ábra). Problémás gyomviszonyú területeken a termesztés sikerességének és jövedelmezőségének elengedhetetlen eleme a Clearfield gyomirtási technológia, amelyhez a RAPOOL 2016-tól három Clearfield-hibridrepcét is kínál.

2016-ban bővül eddigi Clearfield-kínálatunk: A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílik a herbicidtoleráns szegmensben, még tovább növelve a termésmennyiségeket. A NÉBIH fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végzett az elmúlt két évben. A RAPOOL fejlesztői kísérleteiben is előkelő helyen szerepel, a hagyományos repcehibridek termésszintjét hozva.

A PHOENIX CL habitusban és fejlődési erélyben hasonló a VERITAS CL-hez, de érésideje korábbi (közép-érésidejű). Mindkét hibridet normál-késői vetésidőhöz ajánljuk. Termesztéstechnológiájuk elengedhetetlen eleme az őszi regulátoros kezelés.

A VERITAS CL RLM7 fómára rezisztens Clearfield-hibrid, amely kedvezőtlen talajadottságú területeken is eredményesen termeszthető. Robusztus és magas növésű, nagyon jók az élettani és kórtani jellemzői. A legagresszívebb fómatörzsekkel szemben is rendkívül jó védekezőképességgel felvértezett repce.

Akik korán vagy normál időben szeretnék elvetni Clearfield-repcéjüket, azoknak továbbra is az EDIMAX CL-t ajánljuk. Betakarítási ideje is korábbra ütemezhető, mint a VERITAS CL-é és a PHOENIX CL-é. Agronómiai tulajdonságai kiemelkedőek, a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodó hibrid.

A RAPOOL Clearfield-repcéi a gyomirtási technológiával együtt alkalmazva egyaránt rugalmas és megbízható megoldást jelenthetnek a magas terméshozam elérésére és a klímaváltozás következtében fellépő gyomirtási nehézségekre is. Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Gódor-Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!